ანოტაცია
განხორციელდა საქართველოში მოზარდი შალამანდილის - Salvia glutinosa L. მიწისზედა ნაწილებიდან მიღებული ეთერზეთის ქიმიური შემადგენლობის კვლევა. დადგინდა დომინანტი კომპონენტების პროცენტული რაოდენობა შიდა ინტეგრაციით, დომინანტი კომპონენტებია: კარიოფილენის ოქსიდი - 11.43 % სპატულენოლი - 5.93 % და ჰუმულენ ოქსიდი - 4.5 %. ტერპენული შენაერთებიდან ჭარბობს ჟანგბადშემცველი სესქვიტერპენები. ნარჩენი შროტის წყლიან, მეთანოლიან და ქლოროფორმიან ფრაქციაში დადგინდა ფენოლური შენაერთების ჯამური შემცველობა, ფოლინ-ციოკალტის (Folin-Ciocalteu) რეაქტივის გამოყენებით. შალამანდილის წყლიან ფრაქციაში ფენოლების ჯამური შემცველობა არის 25 ± 2 %, მეთანოლიაში 26 ± 3 %, ხოლო ქლოროფორმიანში 1.8 ± 0.5 %. შეფასდა წყლიანი, მეთანოლიანი და ქლოროფორმიანი ფრაქციების ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო აქტივობა. მეთანოლიანი ფრაქცია ავლენს მაღალ ანტიოქსიდანტურ აქტივობას ORAC ტესტში, ხოლო წყლიანი ფრაქცია უჯრედული კულტურის (WS1) გამოყენებით ჩატარებულ ტესტში. შალამანდილის მეთანოლიანი ფრაქცია 52 მკგ/მლ დოზაში ახდენს NO-ს წარმოქმნის ინჰიბირებას 100-%-ით, მნიშვნელოვანი ტოქსიკურობის გარეშე.
წყაროები
საქართველოს ფლორა, vol. XI. თბილისი: მეცნიერება, 1987.
“http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-182731.”
დავლიანიძე მ., ღვინიაშვილი ც., მუყბანიანი მ., ჯიჯოლია-იმნაძე ლ., ჯუღელი თ., საქართველოს ფლორის ნომენკლატურული ნუსხა. თბილისი, 2018.
გაგნიძე რ., საქართველოს ფლორის ნომენკლატურის ნუსხა. თბილისი, 2005.
თეონა კორკოტაძე, დალი ბერაშვილი, ვახტანგ მშვილდაძე and მალხაზ გეთია, ალიოშა ბაკურიძე, “გვარი - სალბის, საქართველოში მოზარდი ზოგიერთი სახეობის, ქიმიური შემადგენლობა და ანტიოქსიდანტური აქტივობა,” ექსპერიმენტული და კლინიკური მედიცინა, no. 5–6, 2021.
M. Sharifi-Rad et al., “Salvia spp. plants-from farm to food applications and phytopharmacotherapy,” Trends in Food Science & Technology, vol. 80, pp. 242–263, Oct. 2018, doi: 10.1016/j.tifs.2018.08.008.
M. Bonesi, M. R. Loizzo, R. Acquaviva, G. A. Malfa, F. Aiello, and R. Tundis, “Anti-inflammatory and Antioxidant Agents from Salvia Genus (Lamiaceae): An Assessment of the Current State of Knowledge,” AIAAMC, vol. 16, no. 2, Dec. 2017, doi: 10.2174/1871523016666170502121419.
A. Mocan et al., “Chemical Constituents and Biologic Activities of Sage Species: A Comparison between Salvia officinalis L., S. glutinosa L. and S. transsylvanica (Schur ex Griseb. & Schenk) Schur,” Antioxidants, vol. 9, no. 6, p. 480, Jun. 2020, doi: 10.3390/antiox9060480.
DRAGAN T. VELIKOVIC, NOVICA V. RANDJELOVIC, MIHAILO S. RISTIC, ANDRIJAA. SMELCEROVIC and ANAS. VELICKOVIC, “Chemical composition and antimicrobial action of the ethanol extracts of Salvia pratensis L., Salvia glutinosa L. and Salvia aethiopis L,” J. Serb. Chem. Soc., vol. 67 (10), pp. 639–646, 2002.
Ugur TUTAR, “Study of the effect of essential oil of Salvia glutinosa L. on microbial biofilm formation by clinical isolates of Acinetobacter baumannii,” American Institute of Physics, 2016, doi: 10.1063/1.4945935.
Milica Aćimović, Biljana Kiprovski, Milica Rat, Vladimir Sikora, Vera Popović, Anamarija Koren, Milka Brdar-Jokanović, “Salvia sclarea: CHEMICAL COMPOSITION AND BIOLOGICAL ACTIVITY,” Journal of Agronomy, Technology and Engineering Management, vol. 1 (1), 2018.
Afsaneh Tavassoli, Akbar Esmaeili, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Shila Safaeyan, Mohamad Akbarzade and Abdolhossein Rustaiyan, “Chemical Composition of Essential Oil and Antibacterial Activity of Salvia Glutinosa L. Growing Wild in Iran,” Journal of Applied chemical Researches (JACR), vol. 3, no. 10, 2009.
Emine Yurteri* and , Aysel Özcan Aykutlu, Haydar Küplemez, Fatih Seyis, “INVESTIGATION OF THE ESSENTIAL OIL COMPONENTS OF Salvia glutinosa,” 2021.
D. Pitarokili, O. Tzakou, and A. Loukis, “Essential oil composition ofSalvia verticillata, S. verbenaca,S. glutinosa andS. candidissima growing wild in Greece,” Flavour Fragr. J., vol. 21, no. 4, pp. 670–673, Jul. 2006, doi: 10.1002/ffj.1647.
F. Senatore, R. De Fusco, and V. De Feo, “Essential Oils from Salvia spp. (Lamiaceae). I. Chemical Composition of the Essential Oils from Salvia glutinosa L. Growing Wild in Southern Italy,” Journal of Essential Oil Research, vol. 9, no. 2, pp. 151–157, Mar. 1997, doi: 10.1080/10412905.1997.9699452.
ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .
საავტორო უფლებები (c) 2023 ქართველი მეცნიერები