ფსევდოპროტეინული საკვები საფარით დაფარულ ვაშლსა და ბანანში შაქარმჟავა ინდექსის ცვლილებების შესწავლა
PDF (English)

საკვანძო სიტყვები

ბანანი
ვაშლი
საკვები საფარი
ფსევდოპროტეინი
შენახვის ვადა

კატეგორიები

როგორ უნდა ციტირება

ჯიბლაძე თ., ფალავანდიშვილი თ., & ქაცარავა რ. (2024). ფსევდოპროტეინული საკვები საფარით დაფარულ ვაშლსა და ბანანში შაქარმჟავა ინდექსის ცვლილებების შესწავლა . ქართველი მეცნიერები, 6(2), 1–10. https://doi.org/10.52340/gs.2024.06.02.01

ანოტაცია

შაქარმჟავას ინდექსი გამოითვლება შაქრებისა და სატიტრავი მჟავიანობის თანაფარდობით და აგროპროდუქტების საგემოვნო თვისების მნიშვნელოვანი მაჩვენებელია. კვლევაში შესწავლილია საკვები ფსევდოპროტეინული საფარით დაფარულ ვაშლსა და ბანანში შაქარმჟავა ინდექსის ცვლილებები. საკვები საფარით პროდუქტების შენახვა გასული საუკუნის 80-იან წლებში დაიწყო და დღეს უკვე იგი საკვები პროდუქტების შენახვის ტრადიციული მეთოდების მნიშვნელოვან ალტერნატივას წარმოადგენს. საკვები საფარით დაფარულ აგროპროდუქტებში  ნელდება მომწიფების პროცესი, რაც ახანგრძლივებს შენახვის ვადას. კვლევაში შესწავლილია საკვები საფარით დაფარულ ხილში მიმდინარე შაქრებისა და ორგანული მჟავების ცვლილებები, კერძოდ, მათი საგემოვნო თვისებების განმსაზღვრელი პარამეტრი  შაქარმჟავას ინდექსი. უკანასკნელ წლებში საკვებ საფარებად გამოყენებისას უპირატესობა ენიჭება ბიოდეგრადირებად მასალებს. კვლევაში გამოყენებულია ბიოდეგრადირებადი ფსევდოპროტეინების საფუძველზე დამზადებული საკვები საფარის 7%-იანი კონცენტრაციის სპირტხსნარი (ეთანოლი), რომლითაც დაფარულია ხილის ნიმუშები (ვაშლი, ბანანი). ჩატარებული კვლევით დადგინდა, რომ ფსევდოპროტეინული საფარით შესაძლებელია პროდუქტების კვებითი ღირსების ეფექტური შენარჩუნება ხანგრძლივი შენახვის პირობებში.

https://doi.org/10.52340/gs.2024.06.02.01
PDF (English)

წყაროები

Garsia, E, Barrett, D. M. Preservative Treatments for Fresh-cut fruits and vegetables. CRC Press 2002; pp 267 -303.

Polovina, W.; Polymerc film coating method for protecting plants, vegetables and fruit from drought. US patent # 4783342 (1988).

Felicia, W. X. L.; Rovina, K.; Nur’Aqilah, M. N.; Vonnie, J. M.; Erna, K. H.; Misson, M.; Halid, N. F. A.; Recent Advancements of Polysaccharides to Enhance Quality and Delay Ripening of Fresh Produce: A Review. Polymers 2022, 14, 1341. https://doi.org/10.3390/polym14071341.

Singh, D. P.; Packirisamy, G.; Biopolymer-based edible coating for enhancing the shelf life of horticulture products, Food Chemistry: Molecular Sciences, V. 4, 2022, 100085.

Kumar, L., Ramakanth, D., Konala, A., Gaikwad, K. K. Edible films and coatings for food packaging applications: a review. Springer Nature, Switzerland AG 2021.

Senna, M.M. H.; Al-Shamrani, K. M.; Al-Arifi, A. S.; Edible Coating for Shelf-Life Extension of Fresh Banana Fruit Based on Gamma Irradiated Plasticized Poly(vinyl alcohol)/Carboxymethyl Cellulose/Tannin Composites. Materials Sciences and Applications, 5(6 ), 2014, 395-415. DOI:10.4236/msa.2014.56045

Katsarava, R., Puiggali, J. (2015). Leucine Based Polymers: Synthesis and Applications. Book Chapter in: Leucine: Biology, Consumption and Benefits. Biochemistry Research Trends, S.R. Newman, Ed., NOVA Sci. Publisher.

Katsarava, R., Kulikova, N., Puiggalí, J. (2016) Amino Acid Based Biodegradable Polymers – promising materials for the applications in regenerative medicine (Review). J. J. Regener. Med., 1(1): 012.

Katsarava, R., Gomurashvili, Z. Biodegradable Polymers Composed of Naturally Occurring α-Amino Acids. Handbook of Biodegradable Polymers - Isolation, Synthesis, Characterization and Applications, Lendlein, A. and Sisson, A., Eds., Wiley-VCH, Verlag GmbH & Co. KGaA. Ch. 5, 107-131 (2011).

Katsarava, R., Tugushi, D., Gomurashvili, ZD. Poly (ester urea) Polymers and Methods of Use. U.S. Patent No. 8,765,164 (2014).

Ghorani, B., & Tucker, N. (2015). Fundamentals of electrospinning as a novel delivery vehicle for bioactive compounds in food nanotechnology. Food Hydrocolloids, 51, 227–240. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2015.05.024

Jibladze, T., Palavandishvili, T., Katsarava, R., Preservation of agricultural products by polymer biomimetics: mathematical planning of the process. Collection of Scientific Works of the International Scientific Conference dedicated to the 90th anniversary of Givi Tsinstadze. Chemistry-achievements and perspectives, Georgian Technical University, Tbilisi, 2023, pp. 190-198.

Wei-Feng Ma, Yan-Biao Li, Guo-Jie Nai, Guo-Ping Liang, Zong-Huan Ma, Bai-Hong Chen and Juan Mao. Changes and response mechanism of sugar and organic acids in fruits under water deficit stress. 2021. DOI 10.7717/peerj.13691

Jibladze, T. (2024). Biochemical changes in agro-products coated with pseudoprotein food coating: This research [PHDF-23-3114] has been supported by the Shota Rustaveli National Science Foundation of Georgia (SRNSFG). Georgian Scientists, 6(1), 212–226. https://doi.org/10.52340/gs.2024.06.01.27

Zomo, S.A., Ismail, S.M., Shah Jahan, M., Kabir, K. and Kabir, M.H. Chemical Properties and Shelf Life of Banana (Musa Sapientum L.) as Influenced by Different Postharvest Treatments. The Agriculturists 12(2): 6-17 (2014) ISSN 2304-7321 (Online), ISSN 1729-5211 (Print).

Creative Commons License

ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .

საავტორო უფლებები (c) 2024 ქართველი მეცნიერები

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...