ფიქსაციის მეთოდების გავლენა მწვანე ჩაის ხარისხობრივ მაჩვენებლებზე
pdf (English)

საკვანძო სიტყვები

green tea
fixation
energy saving technology
quality indicators

კატეგორიები

როგორ უნდა ციტირება

რევიშვილი (თემურ, ჩხიკვიშვილი ი., გოგია ნ., ესაიაშვილი მ., ჩხიკვიშვილი დ., დოლიძე ბ., & გობრონიძე ე. (2024). ფიქსაციის მეთოდების გავლენა მწვანე ჩაის ხარისხობრივ მაჩვენებლებზე. ქართველი მეცნიერები, 6(2), 395–404. https://doi.org/10.52340/gs.2024.06.02.41

ანოტაცია

მწვანე ჩაის ხარისხობრივი მაჩვენებლების ჩამოყალიბებაში უაღრესად მნიშვნელოვან როლს ასრულებებენ თბური პროცესები. მთავარი ტექნოლოგიური პროცესია  ფიქსაცია, რომლის დანიშნულებაა ჩაის ფოთლის მჟანგავი ფერმენტების ინაქტივაცია და მასში შემავალი ქიმიური ნაერთების საწყის მდგომარეობაში ფიქსირება. მწვანე ჩაის დამზადება ენერგოტევადი პროცესია. ნაშრომში მოცემულია მწვანე ჩაის ხარისხობრივ, ქიმურ და უსაფრთხოების მაჩვენებლებზე ფიქსაციის მეთოდების გავლენის კვლევის შედეგები. ექსპერიმენტული მწვანე ჩაის ექსტრაქტების კატეხინების მაღალი ხარისხის თხევადი ქრომატოგრაფიის მეთოდით (HPLC) გამოყენებით შესწავლის შედეგებმა აჩვენა,  რომ ელექტრომაგნიტური ინდუქციის მეთოდით (საქართველოს პატენტი 7427 B. 2022) და დაორთქვლით ფიქსირებულ მწვანე ჩაიში, ეპიგალოკატეხინ გალატი პრაქტიკულად თანაბრად არის წარმოდგენილი და აღემატება მოხალვის მეთოდით დამზადებულ პროდუქტს. ჩაის ექსტრაქტების ანტიოქსიდანტური აქტივობები პირდაპირ კორელაციაშია პოლიფენოლების საერთო რაოდენობასთან. .ტოქსიკური ელემენტების: ტყვია (Pb), დარიშხანი (As), კადმიუმი (Cd), ვერცხლისწყალი (Hg),  სპილენძი (Cu),და აგრეთვე: თუთია (Zn), მანგანუმი (Mn), რკინა (Fe)  ატომურ-აბსორბციული სპექტრომეტრის  (AAS 6 000) გამოყენებით. კვლევის შედეგები ადასტურებს ქართული ჩაის უსაფრთხოების მაღალ ხარისხს დადგენილი  ნორმების მიხედვით.

https://doi.org/10.52340/gs.2024.06.02.41
pdf (English)

წყაროები

Musial C, Kuban-Jankowska A, Gorska-Ponikowska M., Beneficial Properties of Green Tea Catechins. Int J Mol Sci. 2020 Mar 4;21(5). pii: E1744. doi: 10.3390/ijms21051744.

T. Revishvili, I. Chkhikvishvili, T. Mikadze. Georgian Green speciality Tea. Tne Most Northern Tea Technology. Bulleten Georgian National Academy of Seiences, vol. 15, №1, 2021, p.63-66.

Yuan Haibo, Xu Yongquan, Deng Yuliang, Yin Junfeng※,Wu Rongmei. Optimization of fixation process by electromagnetic heat roller for green tea. Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering Jan. 2013, 250-258.

Revishvili T., Mikadze T. Chemistry, technology, Tasting amd Equipments in the Tea Industry. Georgian Agrarian University. Tbilisi, 2021, 180 p. (in Georgia).

Peluso I, Serafini M., Antioxidants from black and green tea: from dietary modulation of oxidative stress to pharmacological mechanisms.Br J Pharmacol. 174 (11) (2017) 1195-1208.

Ohishi T, Goto S, Monira P, Isemura M, Nakamura Y., Anti-inflammatory Action of Green Tea. Antiinflamm Antiallergy Agents Med. Chem., 2016; 15(2):74-90. doi: 2174/1871523015666160915154443.

Reygaert WC1., Green Tea Catechins: Their Use in Treating and Preventing Infectious Diseases. Biomed Res Int. 2018 Jul 17;2018:9105261. doi: 10.1155/2018/9105261. eCollection 2018.

Jun Xu , Zhao Xu and Wenming Zheng, Review of the Antiviral Role of Green Tea Catechins Molecules 2017, 22, 1337; doi:10.3390/molecules22081337.

Musial C, Kuban-Jankowska A, Gorska-Ponikowska M., Beneficial Properties of Green Tea Catechins. Int J Mol Sci. 2020 Mar 4;21(5). pii: E1744. doi: 10.3390/ijms21051744.

Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Mancini E, Beglinger C, Drewe J, Zanchi D, Lang UE, Borgwardt S.Phytomedicine. 2017 Oct 12;34:26-37. doi: 10.1016/j.phymed.2017.07.008. Epub 2017 Jul 27. Review.

Khalesi S, Sun J, Buys N, Jamshidi A, Nikbakht-Nasrabadi E, Khosravi-Boroujeni H., Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Eur J Nutr.,53(6) (2014) 1299-311. doi: 10.1007/s00394-014-0720-1. Epub 2014 May 27.

Momose Y, Maeda-Yamamoto M, Nabetani H., Systematic review of green tea epigallocatechin gallate in reducing low-density lipoprotein cholesterol levels of humans. Int J Food Sci Nutr., 67(6) (2016) 606-13. doi: 10.1080/09637486.2016.1196655. Epub 2016 Jun 20.

Cicero AFG, Colletti A., Polyphenols Effect on Circulating Lipids and Lipoproteins: From Biochemistry to Clinical Evidence. Curr Pharm Des. 2018;24(2):178-190. doi: 10.2174/1381612824666171128110408.

Kim SN, Kwon HJ, Akindehin S, Jeong HW, Lee YH., Effects of Epigallocatechin-3-Gallate on Autophagic Lipolysis in Adipocytes, Nutrients, 30, 9(7) (2017). pii: E680. doi: 10.3390/nu9070680.

Vázquez Cisneros LC1, López-Uriarte P, López-Espinoza A, Navarro Meza M, Espinoza-Gallardo AC, Guzmán Aburto MB., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp., 5;34(3) (2017) 731-737. doi: 10.20960/nh.753.[Article in Spanish; Abstract available in Spanish from the publisher].

Jian Zhang, Ruidong Yang, Rong Chen,Yishu Peng, Xuefeng Wen and Lei Gao.

Accumulation of Heavy Metals in Tea Leaves and Potential Health Risk Assessment: A Case Study from Puan County, Guizhou Province, China. Int J Environ Res Public Health. 2018 Jan; 15 (1): 133.Published online 2018 Jan 13. doi: 10.3390/ijerph15010133

B. Dolidze, T. Revishvili, Z. Andghulade, A. Gamakharia, Z. Papidze, D. Rokva, M. Tskhvaradze. Tea fixing machine. Georgian patent 7427 B. 2022.

Revishvili T., Dolidze B., Andguladze Z., E. Gobronidze E., Zhvania L. New Energy-saving Technology of Green Tea. Bulleten Georgian National Academy of Seiences, vol. 17, №4, 2023, 111 – 117.

I. Choladze, T. Revishvili, B. Dolidze, S. Guruli, Z. Andguladze, M. Choladze, Tea leaf fixing machineGeorgian patent 4930 B, 2010.

ISO 1574. Tea. Determination of water extract. 1980.

ISO 14502-1. Determination of substances characteristic of green and black tea-Part1:

Content of total polyphenols in tea —Colorimetric method using Folin-Ciocalteu reagent, 2005.

ISO 14502-2. ,Determination of substances characteristic of green and black tea-Part 2: Content of catechins in green tea - Method using high-performance liquid chromatography, 2005.

Kupina S, Fields C, Roman MC, Brunelle SL. Determination of Total Phenolic Content Using the Folin-C Assay: Single-Laboratory Validation, First Action 2017.13.J AOAC Int., 1;101(5) (2018) 1466-1472. doi: 10.5740/jaoacint.18-0031. Epub 2018 Jun 12.

I.Chkhikvishvili, T. Revishvili, D. Apkhazava, N. Gogia, M. Esaishvili,D. Chkhikvishvili. Catechins and antioxidant activity of tea products. Annals Agrarian Seience, vol.19, #1, 2021, 39-45.

R. Jinjolia, K. Gulua, N. Chikovani. Tea Chemistry Practicum.“Ganatleba”. bilisi, 1983.160 p (in Georgia).

Ekissi Alice Christine, Yao-Kouamé Albert, Kati-Coulibaly Séraphin. Determination of the Minerals of theHerbal Tea and Tea Green fromLippia. multiflora. American Journal of Plant Sciences, 2017, 8, 2608-2621http://www.scirp.org/journal/ajps

Creative Commons License

ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .

საავტორო უფლებები (c) 2024 ქართველი მეცნიერები

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...