ალუბლის (Prunus cerasus L.) ინტროდუცირებული ჯიშების დახასიათება
PDF (English)

საკვანძო სიტყვები

ნაყოფი
ჯიში
ყვავილი
დამტვერვა
მოსავალი

როგორ უნდა ციტირება

მაღლაკელიძე ე., ბობოქაშვილი ზ., კაკაშვილი ვ., ციგრიაშვილი ლ., & ვახტანგაშვილი მ. (2023). ალუბლის (Prunus cerasus L.) ინტროდუცირებული ჯიშების დახასიათება. ქართველი მეცნიერები, 5(3), 153–164. https://doi.org/10.52340/2023.05.03.16

ანოტაცია

სტატიაში წარმოდგენილია საქართველოში უკანასკნელ ხანებში ინტროდუცირებული უცხოური სლექციის ალუბლის  ჯიშების: კარნეოლი, მონტმორანსი, შატენმორელი  აგრობიოლოგიური შესწავლისა და პომოლოგიური აღწერის შედეგები. კვლევა განხორციელდა სსიპ სამეცნიერო–კვლევითი ცენტრის, მეხილეობის კვლევის სამსახურის მიერ, 2018-2022 წლებში, საკოლექციო ბაღში (სოფ. ჯიღაურა, მცხეთის მუნციპალიტეტი). კვლევა მოიცავდა შემდეგი სამეცნიერო სამუშაოების განხორციელებას: ჯიშების პომოლოგიური  აღწერა, ფენოლოგიური ფაზების მიმდინარეობის კალენდარული ვადების განსაზღვრა, ბიოლოგიური-სამეურნეო მახასიათებლების (მოსავალი, მავნებელ-დაავადებების მიმართ გამძლეობა, ნაყოფის მექანიკური და ბიოქიმიური მაჩვენებლები) შესწავლა-შეფასება. შესწავლის მონაცემების ანალიზის შედეგად  დადგინდა, რომ ჯიშები (შატენმორელი, მომტმორანსი და კორნეოლი) ხასიათდებიან მაღალი მოსავლიანობით, გამორჩეული სასაქონლო-საგემოვნო თვისებებით და შესაძლებელია მათი რეკომენდება საქართველოს მეხილეობის წამყვან რეგიონებში ალუბლის სორტიმენტის გაუმჯობესების მიზნით.

https://doi.org/10.52340/2023.05.03.16
PDF (English)

წყაროები

ბობოქაშვილი ზ., ძერია კ. მებაღეობა. თბ.,2010.

ბობოქაშვილი ზ., ბალი, მნიშვნელოვანი კურკოვანი კულტურა,"აგრობაზისი"თბ.(2018).

ბობოქაშვილი ზ., მაღლაკელიძე ე., (2020). საქართველოს ხეხილი: ახალი ჯიშები და მათი თავისებურებები. თბ.,(2020); გვ 142-152.

საქართველოს აგრობიომრავალფეროვნება (კატალოგი) თბ., 2015.

საქართველოს მეხილეობა, ნ. ხომიზურაშვილის რედაქციით, ტ. IV.თბ.,1977.

საქართველოს ხილი (კატალოგი), ვ. კვალიაშვილის რედაქციით, თბ.,(2001)

საქსტატი (2020). საქსტატის ეროვნული სტატისტიკური ოფისი საქართველოში 2021. www.geostat.ge

Avanzato D. (2002). Cherry and Sweet cherry cultivars in Georgia. Actual Questions of fruit-growing Publishing by FAO project. Tbilisi-Gori-Akhaltsikhe. pp. 58-62. (In Georgian).

Baden M L, Byrne D H. (2012). Fruit breeding. Hand book of breeding. Springer Science pp.571-621.

Growth stages of vegetables, pome- stone- and berry fruits and grape and weed species (BBCH-Code). Ed. SPAAR,

FAOSTAT (2020): http://faostat.fao.org/default.aspx

Menzies R. (2004): Increasing cherry fruit size. Agfact H5.4.2. Available at www.dpi.nsv.gov.au Milatović P.D., Đurović B.D., Đorđević

Meier U. (2001) Growth Stages of Mono and Dicotyledonous Plants. BBCH Monograph, Federal Biological Research Centre for Agriculture and Forestry, Bonn.

Postweiler K, Stosser R, Anvari A. (1985) The effect of different temperatures on the viability of ovules in cherries. Scientia Horticulturae 25(3); pp.235-239

Sedov E and Ogoltsova T Program and methodology of variety researching of fruit, berry and nut crops (Publishing house of the all-Russian research Institute of fruit crop selection, Orel, 1999)

Schick J., Toivonen M. (2000). Optimizing cherry Stem quality. 16th Annual Postharvest Conference Yakima, WA, March. pp. 14-15.

Serrano M., Guillén F., Martínez-Romero D., Castillo S., Valero D. (2005): Chemical constituents and antioxidant activity of sweet cherry at different ripening stages. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 2741–2745.

Shirokov, E., Polegaev V. (1988). Storage Technology and processing of fruits and vegetables horticulture and viticulture. Moscow. Pubisher ‘Agropromizdat’ (in Russian).

UPOV descriptor (2006): Guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability Cherry (Prunus cerasus L.) – TG/230/1.

USenik V., Fabcic J., Stampar F.,(2008). Sugars, organic acids, phenolic composition and antioxidant activity of sweet cherry (Prunus avium L.). Food Chem. 107.pp.185-192.

Zhukovsky P. (1971). Cultivated plants and their relatives. Moscow. Kolos publishing house. pp. 481-565 (in Russian).

Creative Commons License

ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .

საავტორო უფლებები (c) 2023 ქართველი მეცნიერები

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...