ვაშლის (Malus domestica Borch) ინტროდუცირებული ჯიშის „ჩელენჯერი“ დახასიათება
pdf

საკვანძო სიტყვები

ჯიში
ყვავილი
ნაყოფი
ვეგეტაცია
მოსავალი

როგორ უნდა ციტირება

ბობოქაშვილი ზ., მაღლაკელიძე ე., კვალიაშვილი ვ., კაკაშვილი ვ., ციგრიაშვილი ლ., & ვახტანგაშვილი მ. (2024). ვაშლის (Malus domestica Borch) ინტროდუცირებული ჯიშის „ჩელენჯერი“ დახასიათება. ქართველი მეცნიერები, 6(2), 455–463. https://doi.org/10.52340/gs.2024.06.02.48

ანოტაცია

სტატიაში წარმოდგენილია ვაშლის ინტროდუცირებული ჯიშის "ჩელენჯერი", ბიოლოგიური და სამეურნეო მახასიათებლების კვლევის შედეგები. ჯიშის შესწავლა ჩატარდა საქართველოს მეხილეობის ერთ-ერთ წამყვან რეგიონში, ქართლში (სოფ. ჯიღაურა, მცხეთის მუნციპალიტეტი-საგურამო), სსიპ სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სამეცნიერო კვლევითი ცენტრის მეხილეობის კვლევის სამსახურის მიერ, 2020-2023 წლებში. კვლევა ითვალისწინებდა ჯიშის კომპლექსურ შესწავლას შემდეგი მაჩვენებლების მიხედვით: მცენარის და ნაყოფის პომოლოგიური აღწერა, განვითარების ფენოლოგიური ფაზების მიმდინარეობის კალენდარული ვადების განსაზღვრა, სიმწიფის პერიოდის დადგენა, დაავადებების მიმართ გამძლეობის შეფასება, ნაყოფის მექანიკური და ბიოქიმიური მონაცემების ანალიზი, მოსავლიანობის და  პროდუქტიულობის  აღრიცხვა. კვლევის შედეგად დადგინდა, რომ ჯიში "ჩელენჯერი" მიეკუთვნება ვაშლის ზამთრის პერიოდის სიმწიფის ჯიშების  ჯგუფს და ხასიათდება მთელი რიგი დადებითი თვისებებით, კერძოდ, ნაყოფების მაღალი ხარისხით, უხვი მოსავლიანობით და ზოგიერთი დაავადების მიმართ ტოლერანტობით. აღნიშნული მახასიათებლების მიხედვით, ჯიშს ეძლევა რეკომენდაცია გასაშენებლად საქართველოს  მეხილეობის წამყვან რეგიონებში - შიდა ქართლი, მცხეთა-მთიანეთი, კახეთი და ქვემო ქართლი.

https://doi.org/10.52340/gs.2024.06.02.48
pdf

წყაროები

ბობოქაშვილი ზ., მაღლაკელიძე ე., საქართველოს ხეხილი: ახალი ჯიშები და მათი თავისებურებები. თბ.,(2020); გვ 7-44.

ვოსენი პ., ბობოქაშვილი ზ., ვაშლი. ფერმერის პრაქტიკული სახელმძღვანელო, თბ., 2009.

საქართველოს აგრობიომრავალფეროვნება (კატალოგი) თბილისი.2015.

საქართველოს ხილი (კატალოგი)-ვ. კვალიაშვილის რედაქციით, თბ, გამ-ბა "გეორგია".2001

საქსტატი (2019). საქსტატის ეროვნული სტატისტიკური ოფისი საქართველოში 2019. www.geostat.ge

ხომიზურაშვილი, ნ. 1973 II. საქართველოს მეხილეობა. ტ. III. თესლოვანი კულტურები. გამ-ბა „მეცნიერება“, თბ.

Faostat (2019): http://faostat.fao.org/default.aspx.

Ferree, D. C.,Warrington. I. J. Apples Botany, production and uses. CAB nternational, Cambridge, 2004.

Hampson, C.R. and H. Kemp (2003), “Characteristics of important commercial apple cultivars”, in D.C. Ferree and I.J. Warrington (eds.), Apples: Botany, Production and Uses, CABI International, Wallingford, UK, pp. 61-90. Hancock, J.F. et al. (2008), “Apples”, in J.F.

Meier U. (2001) Growth Stages of Mono and Dicotyledonous Plants. BBCH Monograph, Federal Biological Research Centre for Agriculture and Forestry, Bonn.

Merwin, I.A.; Pritts, M.P. Are modern fruit production systems sustainable? HortTechnology 1993, 3, 128–136

Milosevic N., Milosevic T., Glisic I., 2009. Productive and organoleptic traits of recent apple cultivars. Acta Horticulturae (ISHS), 825: 565–570.

Musacchi, S.; Serra, S. Apple fruit quality: Overview on pre-harvest factors. Sci. Hortic. 2018, 234, 409–430

Sedov E and Ogoltsova, T Program and methodology of variety researching of fruit, berry and nut crops (Publishing house of the all-Russian research Institute of fruit crop selection, Orel, 1999).

UPOV descriptor (2006): Guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability Apple (Malus domestica Borkh)– TG/14/10

Creative Commons License

ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .

საავტორო უფლებები (c) 2024 ქართველი მეცნიერები

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...