კლიმატის ცვლილების გავლენა სურსათის კვებით ღირებულებაზე
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2024.04.08საკვანძო სიტყვები:
Effect, Climate Change, nutritional value, foodანოტაცია
კლიმატის გლობალური ცვლილება გულისხმობს ატმოსფერულ ცვლილებებს ხანგრძლივი პერიოდის განმავლობაში. როგორიცაა, ჰაერის ტემპერატურის მატება, ნახშირორჟანგის მომატებული რაოდენობა, ნიადაგის სტრუქტურული ცვლილება, წყლის ნაკლებობა და ასე შემდეგ. ფაქტორები, რომლებიც ჩამოთვლილია გავლენას ახდენს საკვების კვებით და ბიოლოგიურ ღირებულებაზე, სურსათის ნუტრიენტულ შედგენილობაზე, უარყოფითად მოქმედებს ადამიანის ჯანმრთელობის მდგომარეობაზე და სასურსათო უსაფრთხოებაზე. შესაბამისად, სტატიაში წარმოდგენილია ინფორმაცია თუ როგორ მოქმედებს კლიმატური ცვლილებები მცენარეული პროდუქტების რაოდენობრივ და თვისობრივ ხარისხზე.
Downloads
წყაროები
Shahbaz M, Balsalobre-Lorente D, Sinha A. Foreign direct Investment–CO2 emissions nexus in Middle East and North African countries: Importance of biomass energy consumption. J Clean Product. 2019; 217:603-614.
Hussain M, Butt AR, et al. A comprehensive review of climate change impacts, adaptation, and mitigation on environmental and natural calamities in Pakistan. Environ Monit Assess 2020;192(1):48
Cook J et al. Consensus on consensus: a synthesis of consensus estimates on human-caused global warming Environ. Res. Lett. 2016; 11 048002
Y. Chen, Z. Li, Y. Fan, et al. Progress and prospects of climate change impacts on hydrology in the arid region of northwest China. Environ. Res., 2015; 139:11-19. 10.1016/j.envres.2014.12.029
J. Zhao, Q. Huang, J. Chang, et al. Analysis of temporal and spatial trends of hydro-climatic variables in the Wei River Basin Environ. Res., 2015;139:55-64. 10.1016/j.envres.2014.12.028
A. Tripathi, D.K. Tripathi, D.K. Chauhan, N. Kumar, G.S. Singh. Paradigms of climate change impacts on some major food sources of the world: a review on current knowledge and future prospects Agric. Ecosyst. Environ., 2016; 216:356-373. 10.1016/j.agee.2015.09.034
G. Nelson, J. Bogard, K. Lividini, et al. Income growth and climate change effects on global nutrition security to mid-century Nat. Sustain., 2018; 1:773-781
Thompson RL, Lassaletta L, Patra PK, et al. Acceleration of global N2O emissions seen from two decades of atmospheric inversion. Nature Climate Change. 2019; 9:993-998.
Terrer C, Jackson RB, Prentice IC, et al. Nitrogen and phosphorus constrain the CO2 fertilization of global plant biomass. Nature Climate Change. 2019; 9:684–689.
T.F. Stocker, D. Qin, et al. Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Cambridge University Press, Cambridge, UK & New York, NY, USA (2013), pp. 465-570
Divya Batra, M., Amit Kumar Mishra, Yogesh Kumar. Effects of high-temperature stress on crop plants. Research J of Biotechnology. 2023 15 Jun; 18(7):157-172
Mary Paz González-García, Carlos M Conesa et al. Temperature changes in the root ecosystem affect plant functionality. Plant Commun. 2023 May 8; 4(3):100514
H.Yildiz Dasgan, Sultan Dere et al. Effects of High-Temperature Stress during Plant Cultivation on Tomato (Solanum Lycopersicon L.) Fruit Nutrient Content. J of Food Quality. 2021; 7:1-15