ტექნოლოგიის გავლენა ქაცვის ზეთის გამოსავლიანობასა და ხარისხის მაჩვენებლებზე
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2023.02.05საკვანძო სიტყვები:
technology, yield, quality indicators, sea-buckthorn, fruit oilანოტაცია
შესწავლილია საქართველოს მაღალმთიან ზონაში (სტეფანწმინდის მიდამოებში) მოზარდი ქაცვის ნაყოფებში აქტიური ნივთიერებების რაოდენობრივი შემცველობა, რომელიც ნედლ და მშრალ ნაყოფებში შესაბამისად შეადგენს: ცხიმოვანი ზეთი (4,30 და 21,02%), კაროტინოიდები - (12,20 და 58,38 მგ%), ტოკოფეროლები - (8,70 და 44,00 მგ%). ექსპერიმენტული კვლევებით ნაჩვენებია ქართული ქაცვის მშრალი რბილობის აქროლადი გამხსნელით ექსტრაქციის უპირატესობა და მიზნობრიობა დაწნეხვის მეთოდთან შედარებით, ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით მდიდარი ზეთის მისაღებად. დადგენილია, რომ მიღებული ქაცვის ზეთი თავისი ფიზიკურ-ქიმიური მაჩვენებლებით არ ჩამოუვარდება და კაროტინოიდების შემცველობით კი აღემატება ფარმაკოპეულ პრეპარატს.
Downloads
წყაროები
ერისთავი ლ., ფარმაკოგნოზია (სამკურნალო მცენარეები), გამომცემლობა „საქართ¬ველოს მაცნე“ , თბილისი, 2005, 675 გვ.
Кецховели Н.Н., Растительный покров грузии. Тбилиси, 1959, 441c.
Муравьева Д.А., Лагазидзе Д.С., Анели Дж.А., Изучение ресурсно-сырьевых возможностей Грузии по облепихе. Тезисы докладов xxv научной конференции института Фармакохимии АН ГССР, Тбилиси, 1982, с.23-25.
Вадиани Э.А., Облепиха Грузии и перспектива ее использования. Автореф. Дис. Канд. биол. наук. Тбилиси, 1985, 24с.
Машковский М.Д., Лекарственные средства, Пособие по фармакотерапии для врачей. 9-е изд., перераб. и доп. М. Медицина,1984. ч. 2, с. 47.
Эйдельнант А.С., Облепиха в медицине, косметике и кулинарии, Крон-Прес,1998. 375с.
Лагазидзе Д.С., Фитохимическое и фармакотехнологическое изучение облепихи, произрастающей в Грузии. Автореф. Дис. канд. фарм. наук. Пятигорск,1985. 19 с.
Пентегова В.А., Биология, химия и фармакология облепихи. Новосибирск. Наука.1983. 123c.
Бугштынов А. Д., Трофимов Т.Т., и др., Облепиха, 1978, 192с.
Шиков А.Н., Макаров В.Г., Рыженков В.Е., Растительные масла и масляные экстракты: технология, стандартизация, свойства. М.: 2004, С. 100 – 112.
Юнусова Ф.М., Шихрагимова Ш.М., Зависимость состава и физико-химических свойств Oleum Hippophaes от способов его получения, Вестник Дагестанского государственого университета, Серия 1. Естественные науки, 2016,Том 31, Вып.2, с.46-50.
ФС-42-3192-95 Сырье растительное - масло для приготовления лекарственных форм.
ОФС.1.5.2.0002.15 Масла жирные растительные.
ФС-42-1052-76 Плоды облепихи свежие.
ФС-42-1730-98 Масло облепиховое.
Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности, под ред. Ржехина В.П., Сергеева А.Г., Л.: ВНИИЖ,1967. -Т.1, 1053 с.