ანოტაცია
ჩვენს მიერ ჩარატებული კვლევების საფუძველზე შეგვიძლია დავასკვნათ, რომ ამიაკური და ნიტრატული ფორმები ხელს უწყობენ მანდარინ „უნშიუს“ ფოთლებში თავისუფალი ამინომჟავეების დაგროვებას და პირიქით, ხელს უშლიან ამიდების დაგროვებას. ამიაკური და ნიტრატული კვების ფონზე ფოთლებში ამინომჟავებიდან ჭარბობს პროლინი, რაც მიუთითებს ფოთლების უნარზე წარმოქმნან პროლინი, რომლის სინთეზისათვის საწყის ნაერთს წარმოადგენს გლუტამინის მჟავა, რომელიც აზოტით ნორმალური კვებისას გროვდება 64 – 72 %. თავისუფალი ამინომჟავების საერთო რაოდენობიდან ლიტერატურაში მსგავსი მონაცემები ჩვენი რეგიონისთვის (აჭარა) არ არის აღნიშნული მანდარის „უნშიუს“ ფოთლებში, რაც ჩვენს მიერ პირველად იქნა დადგენილი.
წყაროები
თავდგირიძე გ. აზოტოვანი სასუქების ფორმების გავლენა ურეაზას აქტივობაზე, ჟურნალი „სუბტროპიკული კულტურები“, #3, ანასეული, 1991, გვ. 57 – 59
თავდგირიძე გ. აზოტოვანი სასუქების ფორმების გავლენა მანდარინის ფოთოლში თავისუფალი ამინომჟავეების დაგროვებაზე, ჟურნალი „სუბტროპიკული კულტურები“, #1, ანასეული, 1989, გვ. 90 – 93
Агроправила по цитрусовым культурам, Тбилиси, 1977, с. 52
Кретович В. Л. Биохимия азотного обмена, изд – во «Наука», М., 1983, с. 496
Плешков Б. П. Биохимия сельскохозяйственных растений, изд – во «Колос», М., 1969 , с. 488
Плешков Б. П. Практикум по биохимии растений, изд – во «Колос», М., 1976, с. 253
Прянишков Д. Н. Азот в жизни растений и земледелие СССР, (избранные соченения), т. 3, М., изд – во «Колос», 1965, с. 618
Прянишков Д. Н. Технический и биологический азот (избранные соченения), т. 1, М., изд – во «Просвещение», 1974, с. 755
https://consu-med.ru/ehnciklopediya/element/taurin/
https://dzen.ru/a/ZE0UlmvfazETenbh
https://fitomarket.com.ua/fitoblog/taurin-preimuschestva-i-pobochnye-effekty
https://helix.ru/kb/item/06-226
https://helix.ru/kb/item/06-437
http://nanit.ua/materials/873-aminokisloty-v-zhizni-rastenij.html
ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .
საავტორო უფლებები (c) 2024 ქართველი მეცნიერები