ანოტაცია
შემუშავებულია ტაბლეტიდან ტარტრაზინის იზოლირების ოპტიმალური პირობები (გამხსნელთა სისტემა - ეთილის სპირტი 50%), ორჯერადი ექსტრაქცია 10 წუთის განმავლობაში, რომელიც უზრუნველყოფს ტარტრაზინის ეფექტურ იზოლირებას ტაბლეტიდან (იზოლირების ხარისხი 93 %). შემუშავებულია ტაბლეტში ტარტრაზინის თვისობრივ-რაოდენობრივი ანალიზის სითხურ-ქრომატოგრაფიული ტანდემური მასსპექტრომეტრული მეთოდის ოპტიმალური პირობები. მოძრავი ფაზა 0.1% ჭიანჭველმჟავა: აცეტონიტრილი - 0.1% ჭიანჭველმჟავა: წყალი (60:40), სისტემა იზოკრატული, სვეტის ტემპერატურა - 30ოჩ, კოლიზიური ენერგია 100 ევ, იონიზაცია დადებითი (ESI+), მულტირეაქციული მონიტორინგის რეჟიმი (MRM). დადგენილია ვალიდაციის პარამეტრები, მეთოდი გამოირჩევა სწორხაზოვნებით (საკალიბრო კონცენტრაცია 100.0 - 1000.0 ნგ/მლ, კორელაციის კოეფი-ციენტი - ღ2=0.9984), სელექციურობით, დაბალი აღმოსაჩენი მინიმუმით (100.23 ნგ/მლ) და განსასაზღვრი მინიმუმით (201.68 ნგ/მლ), სიზუსტით და სისწორით.
წყაროები
ბაკურიძე ა, წამალთა ტექნოლოგია, გამომცემლობა ,,ირიდა’’, თბილისი, 2009 წ
Abbey J., Tomaska L.D., Hazards and Diseases, Encyclopedia of Food Safety, 2014 ì.
Alsop T, Forecast number of tablet users worldwide 2013-2021, Statista, Feb, 2022
CFR Title 21 Part 70: Color Additive Regulations, FDA,March 22, 1977, retrieved February 15, 2012
Current EU approved additives and their E Numbers,Food Standards Agency website, retrieved 15 Dec 2011
Elhkim MO, Héraud F, Bemrah N, et al., “New considerations regarding the risk assessment on Tartrazine: An update toxicological assessment, intolerance reactions and maximum theoretical daily intake in France”. Regulatory Toxicology and Pharmacology. 47 (3), April 2007
European Parliament and Council Directive 94/36/EC of 30 June 1994 on colours for use in foodstuffs
FOOD AND DRUG ADMINISTRATION DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES, CFR - Code of Federal Regulations Title 21, FOOD AND DRUGS, CHAPTER I, PART 70, COLOR ADDITIVES, March 2022
Food Standards Australia New Zealand. “Food Additives- Numerical List”. Archived from the original on June 25, 2009. Retrieved 2 December 2009
Kanetkar A, EUROPEAN PHARMACEUTICAL REVIEW, April 2020
R. Christian Moreton, David R. Schoneker, Brian Carlin, Phyllis Walsh, Linda A. Herzog, George Collins, Priscilla Zawislak, Joseph Zeleznik, The Real Complexity of Excipient Composition, Pharmaceutical Technology, Volume 41, Issue 10, 2017
Rowe R.C, Sheskey P.J, Quinn M.E, Handbook of Pharmaceutical Excipients Sixth edition, Pharmaceutical Press and American Pharmacists Association, 2009
Sabnis, R. W. Handbook of Biological Dyes and Stains:Synthesis and Industrial Applications. Hoboken, NJ: Wiley,2010
Taylor S.L., Baumert J.L, Food Toxicology in Encyclopedia of Agriculture and Food Systems, 2014
Tovey G.D., Pharmaceutical Formulation, The Science and Technology of Dosage Forms, CPI Group (UK) Ltd, UK,
VAMSHI ALLAM K et all, COLORANTS - THE COSMETICS FOR THE PHARMACEUTICAL DOSAGE FORMS,International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2011