ღვინის წარმოებაში დასაქმებულთა შორის ჩატარებული ეპიდემიოლოგიური და ჰიგიენური კვლევების სიტუაციური ანალიზი

ღვინის წარმოებაში დასაქმებულთა შორის ჩატარებული ეპიდემიოლოგიური და ჰიგიენური კვლევების სიტუაციური ანალიზი

ავტორები

  • ნანა ჩხაიძე ს/ს ნ.მახვილაძის სახელობის შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • ხათუნა შუბლაძე ს/ს ნ.მახვილაძის სახელობის შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • თათია თოდუა ს/ს ნ.მახვილაძის სახელობის შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • მარიამ თურმანაული ს/ს ნ.მახვილაძის სახელობის შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • მარინე არაბიძე ს/ს ნ.მახვილაძის სახელობის შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • მარინე ქვათაძე ს/ს ნ.მახვილაძის სახელობის შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი

DOI:

https://doi.org/10.52340/jecm.2023.04.30

საკვანძო სიტყვები:

analysis, epidemiological, hygienic studies, employees, wine industry

ანოტაცია

კვლევის მიზანი: ღვინის ქარხნებში: შპს „თელიანი ველი” და მისი ვენახები, შპს „შატო მანავი”, ს/ს ,,ახმეტის ღვინის ქარხანასა” და ს/ს ,,ფალავანში”. დასაქმებულთა შრომის პირობების შეფასება და ეპიდემიოლოგიური კვლევის ჩატარება.

კვლევის შედეგები: მომუშავეთა შრომის პირობები ჰიგიენურად შეფასდა, როგორც ცალკეული ფაქტორის (მიკროკლიმატი, მტვერი, მავნე ქიმიური ნივთიერებები, ხმაური, განათება, შრომის სიმძიმე, დაძაბულობა), ასევე მათი კომპლექსის მიხედვით. განისაზღვრა შრომის პირობების კლასები ცალკეული პროფესიებისათვის და გამოიყო სავარაუდო პროფესიული რისკის ჯგუფები. დასაქმებულთა შრომის ჰიგიენური პირობები შეიძლება ჩაითვალოს დამაკმაყოფილებლად, რასაც ადასტურებს შრომის პირობების შეფასება შრომის პირობების ჰიგიენური კლასიფიკაციის მიხედვით (სულ 4 კლასია) ძირითადად დაფიქსირებულია 2.0, 3.1 და ძალიან მცირე პროცენტი 3.2 და 3.3 კლასები. ეპიდკვლევის შედეგების მიხედვით, თითქმის ყველა დასაქმებული კმაყოფილია, როგორც სამუშაო პირობებით, ასევე სამუშაოს ორგანიზაციით და ხელმძღვანელობის მხრიდან, მათი სამუშაო პირობების გაუმჯობესების მცდელობით. რაც შეეხება რესპონდენტების ჯანმრთელობის მდგომარეობას, იგი არის დამაკმაყოფილებელი, რასაც ადასტურებს მათი ექიმთან ვიზიტის დროს დასმული დიაგნოზების და სუბიექტური ჩივილების მიხედვით გამოთვლილი ავადობის არც ისე მაღალი მაჩვენებლები.

Downloads

Download data is not yet available.

წყაროები

შრომის პირობების ჰიგიენური კლასიფიკაცია საწარმოო გარემოს ფაქტორებისა და სამუშაოს მავნეობისა და საშიშროების მიხედვით (ბრძანება 147/ნ 03.05.2007 სსმ 6917.05.2007 დან. 2)

პროფესიული რისკ-ფაქტორების ჰიგიენური, ეპიდემიოლოგიური, კლინიკური და ტოქსიკოლოგიური კვლევის შედეგები ღვინის წარმოებაში. ს.ს. ნ.მახვილაძის სახ. შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტის ანგარიშები. 2012წ. 2022წ.

კვერენჩხილაძე რევაზი. შრომის ჰიგიენა. თბილისი: თსსუ, 2016წ, 438 გვ.

Планирование и организация эпидемиологических исследований в медицине труда – методические рекомендации. Москва, 2004г. ст-40.

Л.П. Зуева; Р.Х. Яфаев «Эпидемиология»-учебник. Санкт-Петербург, 2006г, ст-752.

Sami Youakim, FRCP Occupational health risks of wine industry workers Issue: BCMJ, Oct 2006; 48(8): 386-391.

M. Gregg. Field epidemiology. Third Edition. OXFORD. UNIVERSITY PRESS, 2008y; 15 Jul.

ჩამოტვირთვები

გამოქვეყნებული

2023-11-27

როგორ უნდა ციტირება

ჩხაიძე ნ., შუბლაძე ხ., თოდუა თ., თურმანაული მ., არაბიძე მ., & ქვათაძე მ. (2023). ღვინის წარმოებაში დასაქმებულთა შორის ჩატარებული ეპიდემიოლოგიური და ჰიგიენური კვლევების სიტუაციური ანალიზი. ექსპერიმენტული და კლინიკური მედიცინა, (4), 137–141. https://doi.org/10.52340/jecm.2023.04.30

გამოცემა

სექცია

Articles

ამ ავტორ(ებ)ის ყველაზე წაკითხვადი სტატიები

მსგავსი სტატიები

<< < 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> 

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.

Loading...