საფერავის ჯიშის წითელი მშრალი ღვინო გულის იშემიური დაავადების პრევენციაში
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2023.04.01საკვანძო სიტყვები:
dry red wine, Saperavi, heart, diseaseანოტაცია
შრომის მიზანს შეადგენდა შეგვესწავლა საფერავის ჯიშის წითელი მშრალი ღვინოს გავლენა გულის იშემიური დაავადების განვითარების რისკის სამ სხვადასხვა ჯგუფთან მიმართებაში: Ι. ვინც სვავდა მხოლოდ აღნიშნულ წითელ ღვინოს გეგმაზომიერად, 100-დან - 300 გრამამდე დღეში. ΙΙ. ვინც ჭარბად და ხშირად იყენებდა ნებისმიერ ალკოჰოლურ სასმელს და ΙΙΙ. ვინც საერთოდ არ ეტანებოდა არანაირ ალკოჰოლს.
ჩვენი დასკვნები შრომასთან დაკავშირებით ასეთია: 1. საფერავის ჯიშის წითელი მშრალი ღვინის (100-300 გრამი) ზომიერი და რეგულარული მიღება 76%-ში უნარჩუნებს ქოლესტერინისა და ლიპოპროტეიდების ნორმას; 2. საფერავის ჯიშის წითელი მშრალი ღვინის მიღება დღეში 100-დან 300 გრამამდე ოთხჯერ ამცირებს გულის იშემიური დაავადების განვითარების რიკს იმ ჯგუფთან შედარებით, ვინც ყველანაირ ალკოჰოლურ სასმელს ჭარბად და ხშირად ეტანებოდა და ორჯერ ნაკლები რისკი ჰქონდა იმ ჯგუფთან შედარებით, ვინც საერთოდ არ სვამდა ალკოჰოლურ სასმელს.
Downloads
წყაროები
კოჭლამაზაშვილი ა. ღვინო ინფარქტის წინააღმდეგ. თბილისი, 2005; 1-11.
კობაიძე თ. უნიკალური მკურნალი, ოჯახის მკურნალი, 2008; 1:8-12.
კოჭლამაზაშვილი ა. იმკურნალეთ ღვინით. პირველი (ჟურნალი მამაკაცებისათვის), 2010; 2: 76-78.
კოჭლამაზაშვილი ა. ღვინო და ჯანმრთელობა. კახური ტრადიციული მეღვინეობა, 2013; 102-107.