ანოტაცია
ხორცის დაკეპილი ნაწარმისთვის პრობიოტიკული თვისებების მინიჭების მიზნით დასაბუთებულია რეცეპტურებში საკვები ბოჭკოების, ლაქტულოზის, მწვანე ჩაის ექსტრაქტის და მინერალური წყალი ლუგელას შემცველი კომპლექსური დანამატების გამოყენების მიზანშეწონილობა. ახალი ნაწარმის რეცეპტურები შემუშავებულია კომპიუტერული მოდელირების მეთოდით. შემუშავებული ნაწარმის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლების გამოკვლევა მიუთითებს მათ უსაფრთხოებაზე. საექსპერიმენტო ცხოველებზე ჩატარებული კვლევებით დადგენილია, რომ პრობიოტიკული დანამატებით გამდიდრებული ნაწარმი ვირთაგვების სისხლში ზრდის ერითროციტების და შესაბამისად, ჰემოგლობინის რაოდენობას, აუმჯობესებს სისხლის პლაზმის ცილოვან შემადგენლობას, ასევე დადებით გავლენას ახდენს ცხოველების საჭმლის მონელების სისტემაზე, არ იწვევს შინაგანი ორგანოების დესტრუქციას და ქცევითი მდგომარეობის ცვლილებებს. მიღებული მონაცემები დამუშავდა მათემატიკური სტატისტიკის მეთოდის IBM SPSS Statistics კომპიუტერული პროგრამის გამოყენებით.
წყაროები
The Role of Functional Foods. Nutraceuticals, and Food Supplements in Intestinal Health. Nutrients. - 2010, 2(6) P.611-625 https://doi.org/10.3390/nu2060611
Functional Foods. The Connection Between Nutrition, Health, and Food Science. Edited By Leah Coles. Apple Academic Press. - 2021. 422 p. ISBN 9781774633168.
თავდიდიშვილი დ.რ., ხუციძე ც.ზ. ფუნქციონალური ინგრედიენტების გამოყენება კვების პროდუქტების წარმოებაში. საქართველოს საინჟინრო სიახლენი.- 2011. ტ. 59, #3, გ. 114-115. https://gen.techinformi.ge/inf52.htm
Decker E.A., Park Y. Healthier meat products as functional foods // Meat Science. 2010. Vol. 86. P. 4955. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.04.021
Шендеров Б.А. 2001. Медицинская микробная экология и функциональное питание. Россия : Пробиотики и функциональные питание. Издательство «Грант». 288 стр. http://gastroportal.ru/php/content.php?id=111371.
Weiss, J., Gibis, M., Schuh, V., Salminen, H. 2010. Advances in ingredient and processing systems for meat and meat products. Meat Sci., vol. 86, p. 196-213. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.05.008
Dietary Fiber: Properties, Recovery, and Applications, Edited by: Charis M. Galanakis 2019.– P. 345-354. https://doi.org/10.1016/C2018-0-00645-3
Tavdidishvili, D., Khutsidze, T., Tsagareishvili, D., Mamrikishvili-Okreshidze, L. Studying the impact of non-traditional supplements on the quality of the minced rabbit meat products. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. - 2018. vol. 12, no. 1, P. 806-814. DOI:10.5219/982
Dodo Tavdidishvili, Tsira Khutsidze, Manana Pkhakadze, Aleko Kalandia, Maia Vanidze. THE EFFECT OF ANTIOXIDANTS ON THE QUALITY OF SEMI-FINISHED MINCED RABBIT MEAT. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. – 2020. vol. 14, no. 1, P. 429-436. https://doi.org/10.5219/1335
Higdon J. V. and Frei B. 2003. “Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions,” Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Vol. 43, no. 1, pp. 89-143. doi:10.1080/10408690390826464
Oomah B Dave, 2001. Flaxseed as a functional food source. J. of the science of food and agriculture. 81: p. 889-894. https://doi.org/10.1002/jsfa.898
Гришель, А. И.. Кишкурно А. И. Пробиотики и их роль в современной медицине. Вестн. фармации. – 2009. – № 1 (43). – С. 1–4. http://elib.vsmu.by/handle/123/7193
J Novak • Probiotics and prebiotics for gastrointestinal infections. Curr Infect Dis Rep. – 2006. Mar;8(2):103-9. DOI: 10.1007/s11908-006-0005-9
S.Hempel, S.J.Newberry, A.R.Maher [e.a.] Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis probiotics for antibiotic-associated diarrhea. The Journal of the American Medical Association. – 2012. – № 307(18) – P. 1959-1969. DOI: 10.1001/jama.2012.3507
Шильман Л. З. , Фоменко О.С., Субботин И.Г. Влияние добавок пробиотического действия на органы пищеварения// Вавиловские чтения –2006: – Саратов, 2006. – с.173–174.
Григорьев П.Ю.,Яковенко Е.П. Лактулоза в лечение заболеваний органов пищеварения Гастроэнтерологический журнал,- 2000.вып. 1, № 2. http://medi.ru/doc/6700213.htm
Храмова В.Н., Долгова В. А., Проскурина О. Ю. Эффективность введения лактулозосодержащих биологически активных добавок в рецептуре вареных колбасных изделий. Мясная серия, -2011, т. 1, № с. 50-51.
Леонидов Д.С. Лактулоза в продуктах питания – назад в будущее. Переработка молока. - 2013. вып. 1, с. 46-47. http://40.ru/upload/pererabotka_02-13.pdf.
Максимов И.В., Курчаева Е.Е., Манжесов В.И.,Лысенко Ю.В., Лютикова А.О. Разработка функциональные мясные продукты с использованием комплексных добавок пребиотико-сорбционной направленности. Молодой ученый, - 2013. т. 1, № 10. с. 251-256. https://moluch.ru/archive/57/7889.
ყიფიანი ა, თავდიდისშვილი დ, ფხაკაძე მ, ბაქრაძე მ. პრობიოტიკების გამაჯანსაღებელი ეფექტი და გამოყენების პერსპექტივები. საერთაშორისო სამეცნიერო პრაქტიკული კონფერენცია „კვების მრეწველობის ტექნოლოგიური პროცესების და მოწყობილობების პრობლემები“. თბილისი. - 2015. გვ. 321-332
თავდიდიშვილი დ, ფხაკაძე მ, ყიფიანი ა. პრობიოტიკების და პრებიოტიკების გამოყენების შესახებ ფუნქციონალური კვების პროდუქტების წარმოებაში. საერთაშორისო სამეცნიერო პრაქტიკული კონფერენცია „თანამედროვე საინჟინრო ტექნოლოგიები და გარემოს დაცვა“. ქუთაისი. – 2016. გვ. 241-244. http://www.atsu.edu.ge/images/pdf/krebulebi/tomiMETEP%202016.pdf
Farouk M.M., Yoo M.J.Y., Hamid Nazimah S.A., Staincliffe M., Davies B., Knowles S.O. Novel meat-enriched foods for older consumers // Food Research International. 2018. Vol. 104. P. 134-142. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.10.033
Шарипова Т.В. , Мандро Н.М., Денисович Ю.Ю. Биологические испытания мясорастительных продуктов на лабораторных животных// Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. – Орел: Изд. ГУНПК, 2012. – №6(17). – С. 37-43.
Долгова В.А., Храмова В.Н., Проскурина О.Ю. Разработка мясных продуктов функциона-льного назначения с применение пребиотиков.Журнал Нижневолжский Агроункомплекс. - 2013. вып. 2, , № 3 (31)б с.168-171.
Самченко О.Н., Мишина Е.Д. Разработка рецептуры и технология комбинированных мясных изделий. Современное состояние и перспективы развития пищевой промышленности и общественное питание. -2013, т. 2, № 72-76. http://www.cnshb.ru/jour/j_g.asp?id=5147.
ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .