პრობიოტიკური მიკროორგანიზმები – Propionibacterium ssp
PDF (English)

როგორ უნდა ციტირება

პაპიანი ტ. (2022). პრობიოტიკური მიკროორგანიზმები – Propionibacterium ssp. ქართველი მეცნიერები, 4(5), 363–368. https://doi.org/10.52340/gs.2022.04.05.40

ანოტაცია

პროპიონმჟავა ბაქტერიები მიეკუთვნება პრობიოტიკურ მიკროორგანიზმებს. მათი პრობიოტიკური თვისებები, ჯერ კიდევ ბოლომდე არ არის შეფასებული. ნაშრომში დახასიათებულია რძის პროპიონმჟავა ბაქტერიების პრობიოტიკური თვისებები: მაღალ მჟავიანობაზე ზრდა, ნაღვლის მჟავას მიმართ ტოლერანტობა, პათოგენური მიკროორგანიზმების დათრგუნვის უნარი, ანტიბიოტიკური მგრძნობელობა. ასევე  სხვადასხვა ფერმენტირებული რძის პროდუქტების შენახვის ვადის გაგრძელება, რაც განპირობებულია  პროპიონმჟავას სინთეზის უნარით. პროპიონმჟავა ბაქტერიების თვისებებიდან გამომდინარე შესაძლებელია ადვილად გადაილახოს ტექნოლოგიური დაბრკოლებები წარმოების ოპტიმიზაციის პროცესში. ეს კი საშუალებას იძლევა მომავალში მათი გამოყენების სხვადასხვა ფერმენტირებული პრობიოტიკური საკვების მისაღებად.

https://doi.org/10.52340/gs.2022.04.05.40
PDF (English)

წყაროები

Reid, G., Gadir, A.A. and Dhir, R. (2019) Probiotics: Reiterating What They Are and What They Are Not. Frontiers in Microbiology, 10, 424.

Chuayana, E.L.J., et al. (2003) Antimicrobial Activity of Probiotics from Milk Products. 32.

FAO/WHO (2006) Probiotics in Food: Health and Nutritional Properties and Guidelines for Evaluation. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria, Cordoba, Argentina, 1-4 October 2001 [and] Report of a Joint FAO/WHO Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food, London, Ontario, Canada, 30 April-1 May 2002. FAO Food and Nutrition Paper 85, Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization, Rome.

Adams, M. C., and Huang, Y. (2005). Probiotic Propionibacterium. 11/018,911

M.T.Fröhlich Wyder H.P.Bachmann. Cheeses With Propionic Acid Fermentation. J. Cheese:. Chemistry, Physics and Microbiology. 2004, 2, 141-156.

Gardiner, G. E., Bouchier, P., O’sullivan, E., Kelly, J., Collins, K., Fitzgerald, G., Ross, R.P., Stanton, C. (2002). A spray-dried culture for porbiotic Cheddar chesse manufacture. International Dairy Journal, 12, 749-756.

საჩანელი თ., ამირანაშვილი ლ., გაგელიძე ნ. თუშური გუდის ყველის მიკრობიოტას დომინანტი კომპონენტები. (2019) საქართველოს სოფლის მეურნეობის აკადემიის მოამბე. 1(41)88-92

Foligné, B., Deutsch, S. M., Breton, J., Cousin, F. J., Dewulf, J., Samson, M., Pot, B., Jan, G. (2010). Promising immunomodulatory effects of selected strains of dairy propionibacteria as evidenced in vitro and in vivo. Appl. Environ. Microbiol., 76:8259-8264.

Amiranashvili L.L., Gagelidze N.A., Makaradze L.A., Varsimashvili Kh.I., Tolordava L.L., TinikashviliL.M., Amashukeli N.V., Sachaneli-Qadagishvili T.Z. (2017). The effectof homoprobiotic preparation “Probiogeo” supplemented with drinking water andfeedon survivability and growth performance of broiler-chickens. Annals of Agrarian Science 15,4,476-479

Ali MN, Mohd MK (2011) Enhancement in vitamin B12production by mutant strains of Propionibacterium freudenreichii. Int J Eng Sci 3:4921–4925

L. Meile etal. (2008) Safety assessment of dairy microorganisms: Propionibacterium and Bifidobacterium . Int. J. Food Microbiol.

Creative Commons License

ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...