ბუნებრივი ნარჩენების გამოყენება მიკოტოქსინების ადსორბციისთვის
PDF (English)

საკვანძო სიტყვები

ლიგნინი
აფლატოქსინი
მიკოტოქსინი
ადსორბცია
ტექნიკური ლიგნინი

როგორ უნდა ციტირება

ქარქაშაძე ნ., ურიდია რ., წეროძე ნ., ტატიაშვილი ლ., ებრალიძე ქ., & დოლიძე ლ. (2022). ბუნებრივი ნარჩენების გამოყენება მიკოტოქსინების ადსორბციისთვის. ქართველი მეცნიერები, 4(5), 225–231. https://doi.org/10.52340/gs.2022.04.05.24

ანოტაცია

სურსათის უვნებლობა ერთ-ერთი პრიორიტეტული მიმართულებაა. განვითარებად ქვეყნებში სისტემური მონიტორინგისა და სათანადო პირობების დაცვით ხდება საერთაშორისო ნორმების განხორციელება, რაც მნიშვნელოვან წილად გამორიცხავს ტოქსინების გავრცელებას საკვებში. განვითარებად ქვეყნებში არ არის შესაძლებლობა გამოყენებულ იქნას საერთაშორისო რეგულაციები, საკვები ინახება მიუღებელ პირობებში და შედეგად ხდება მისი დაბინძურება. აქედან გამომდინარე, ძლიერი მუტაგენების - აფლატოქსინების გავრცელების მნიშვნელოვანი წილი მოდის შენახვის პირობებზე. მიკოტოქსინებს გამოყოფენ ობის სოკოები და ისინი საკვები პროდუქტების ბუნებრივი დამაბინძურებლები არიან, რომელიც შესაძლებელია დაგროვდეს შენახვის პერიოდშიც. ამ დროს მიკოტოქსინი შესაძლოა მოხვდეს კვებით ჯაჭვში: მცენარე-ბიომასა-ცხოველი-ადამიანი. აქედან გამომდინარე, ჩვენი სამუშაოს მიზანია სასოფლო-სამეურმნეო პროდუქტის შესანახად ოპტიმალური პირობების შექმნა, რათა ხელი არ შეეწყოს გარემოდან მოხვედრილი მიკროსკოპული სოკოების განვითარებას და მომხმარებლამდე მიწოდებულ იქნას საღი სასაქონლო სახით. მიკოტოქსინები წარმოადგენენ ერთ-ერთ მნიშვნელოვან ბიოგენურ შხამს , რომელიც ასნებოვნებს საკვებს, ადამიანისა და ცხოველის ორგანიზმში მოხვედრისას იწვევს მოწამვლას - მიკოტოქსიკოზს [1,2].

https://doi.org/10.52340/gs.2022.04.05.24
PDF (English)

წყაროები

Uridia R.Z., Karkashadze N.G., Tatiashvili L.T., Tserodze N.P., Mikadze I.I., Tsiskarishvili R.P. Research of adsorption aflatoxins by technical lignin. International Academy Journal World Science. 2021, 10 (71)

Iqbal S.Z., Asi M.R., Hamif U., Zuber M., & Jinap S. The presence of aflatoxins and ochratoxin A in rice and rice products; and evaluation of dietary intake. Food Chemistry. 2016, 210(1), 135-140

Zhang P.W., Zhang W. Immunoassays for aflatoxins. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2009. 28(9), 1115-1126

Pereira V.L., Fermandes J.O. & Cunha S.C. Mycotoxins in cereals and related foodstuffs. A rewiw on occurrence and recent methods of analysis. Trends in food Science & Technology. 2014. 36(2), 96-136

Stern M.C., Umbach D.M., et al. Hepatitis B, aflatoxin B(1), and p53 codon 249mutation in hepatocellular carcinomes from Guangxi, Peopl’s Republic of China, and a Meta-analysis of existing studies. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 2001. 10:617-625. PMID: 11401911

Lancova K., Hajslov J., Kostelanska M., Kohoutskova J., Nedelkin J., Moravcova H., Vanova M. Fate of trichothecene mycotoxins during the processing milling and baking. Food Additive & Contaminants: Part A. 2008;25(5):650-659. DOI: https://doi.org/10.1080/02652030701660536

Barbera G.I., Capriotti A.L., Cavaliere C., Foglia P., Montone C.M., Chiozzi R.Z. & Lagana A. A rapid magnetic solid phase extraction method followed by liquid chromatography-tandem mass spectrometry analyses for the determination of mycotoxins in cereals. Toxins. 2017. 9(4), 147 (1-14)

KhayoonW.S., Saad B., Lee T.P., & Salleh B. High performance liquid chromatographic determination of aflatoxins in chilli, peanut and rice using silica based monolithic column. food Chemistry 2012. 133(2), 489-496

Creative Commons License

ეს ნამუშევარი ლიცენზირებულია Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 საერთაშორისო ლიცენზიით .

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...