Determination of Morphological and Tinctorial Characteristics of Microorganisms in Wine and Water
Downloads
The article reviews the importance of the morphological and tinctorial characteristics of microorganisms in wine and water. The study focused on Rkatsiteli wine, one of the most widespread and versatile grape varieties in Georgia, and on water used in wine production. Morphological characteristics include the shape, size, cellular arrangement, and presence of spores of microorganisms. Tinctorial characteristics determine the staining properties of microorganisms, which play a crucial role in their classification and diagnosis. The study discusses microbiological analysis methods for wine and water, including microscopic, culturable. The results confirm that knowledge of the morphological and tinctorial characteristics of microorganisms is essential for their identification, diagnosis, and ensuring microbiological safety in both wine and water.
Downloads
ბიბილეიშვილი გ.ვ. მამულაშვილი მ.ა., ბუთხუზი თ.გ, კაკაბაძე ე.გ. ბუნებრივი წყლის და ღვინომასალების ბაქტერიოლოგიური კვლევა მიკრო- და ულტრაფილტრაციული პროცესების გამოყენებით. საქართველოს საინჟინრო სიახლენი №2 2023 გვ.71-72
1ელენე კაკაბაძე, 2გიორგი ბიბილეიშვილი, 3ლეილა თანანაშვილი, 4ზაზა ჯავაშვილი, 5მანანა მამულაშვილი, 6ლიანა ებანოიძე სხვადასხვა ტიპის ღვინომასალის მიკროფილტრაციული პროცესით დამუშავების ადგილობრივი და საერთაშორისო პატენტების ანალიზი Vol. 6 №3 , 2024 https://doi.org/10.52340/g გვ. 375-378
ბიბილეიშვილი გ.ვ., მამულაშვილი მ.ა., კეჟერაშვილი მ.გ., ბიბილეიშვილი ი.ვ. საფერავის ღვინომასალის სტერილური მიკროფილტრაცია და მიკრობიოლოგიური ანალიზი. საქართველოს საინჟინრო სიახლენი №2, ტომ.96, 2022 DOI: https://doi.org/10.36073 /1512-0187გვ. 111-112
Nardi T. Microbial resources as a tool for enhancing sustainability in winemaking. Microorganisms. 2020; 8:507. doi: 10.3390/microorganisms8040507. [ DOI ][PMC free article] [ PubMed ] [ Google Scholar ]
ი.გველესიანი ლაბორატორიული პრაქტიკული მიკრობიოლოგიაში. სტუ 27.05.2009, ოქმი #5 თბილისი 2009
ჩიხლაძე ნ., და კიკვიძე მ. (2022). ადგილობრივი საფუარების დახასიათება რქაწითელის ქვევრის ღვინოებში. ღვინის მიკრობიოლოგიისა და ბიოტექნოლოგიის ჟურნალი, 7(1), 12–20
Margaliti, L. A. (1981). Wine Microbiology. AVI Publishing Company.
რქაწითელი - NPLG Wiki Dictionaries
Copyright (c) 2025 Georgian Scientists

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

