ქართული ღვინის წარმოების ნარჩენი პროდუქტის - ღვინის ლექის სამედიცინო პრაქტიკაში გამოყენების პერსპექტივა
PDF (English)

როგორ უნდა ციტირება

კირვალიძე თ., მურთაზაშვილი თ., ბაკურიძე ლ., სივსივაძე კ., & ტატანაშვილი მ. (2023). ქართული ღვინის წარმოების ნარჩენი პროდუქტის - ღვინის ლექის სამედიცინო პრაქტიკაში გამოყენების პერსპექტივა. თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტის სამეცნიერო შრომათა კრებული, 56, 86–88. Retrieved from https://journals.4science.ge/index.php/CSW/article/view/2284

ანოტაცია

ბოლო წლებში, განსაკუთრებით აქტუალურია მცენარეული ნედლეულის რესურსდამზოგავი და მეორადი გამოყენების ტექნოლოგიურ-ორგანიზაციული სისტემების შექმნა. ამ მხრივ ინტერესს იწვევს ვაზისეული წარმოშობის ნედლეული, რომლებიც მდიდარია სხვადასხვა ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით და მრეწველობაში მათგან იწარმოება სხვადასხვა კვების პროდუქტი (ღვინო, ბადაგი და სხვა). საქართველოში მეღვინეობა ერთ-ერთი გავრცელებული დარგია და წლიურად გადამუშავებული ყურძნის საშუალო რაოდენობა 100 000 ტონას შეადგენს. დიდი მნიშვნელობა აქვს  ყურძნის გადამუშავების პროდუქტების ნარჩენებს, რომლებიც მდიდარია პოლიფენოლებით. პოლიფენოლები გამოირჩევიან ანთებისსაწინააღმდეგო, ანტიბაქტერიული და ანტიოქსიდანტური მოქმედებით და მათი გამოყენება შესაძლებელია სამკურნალო-პროფილაქტიკური დანიშნულებით. საქართველოში, ყურძნის  ნარჩენი პროდუქტების (ღვინის ლექი, წიპწა, კლერტი და სხვა) გადამუშავების ორგანიზაცია დღეის მდგომარეობით არ არსებობს და ისინი წარმოადგენენ გადანაყარ პროდუქტებს.    წინამდებარე მიმოხილვითი სტატიის მიზანია, ლიტერატურულ მონაცემებზე დაყრდნობით გამოვლენილი იქნას ღვინის წარმოების ნარჩენი პროდუქტები, როგორც ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების ბუნებრივი რესურსები, რომლის შესწავლასაც ექნება როგორც სამეცნიერო (საქართველოში 500-ზე მეტი სახეობის ვაზის ჯიშია გავრცელებული და ამ მხრივ არ არის შესწავლილი), ასევე ეკონომიკური მნიშვნელობა.

PDF (English)

წყაროები

Cushnie, TPT, Lamb, AJ. Antimicrobial activity of flavonoids. International Journal Of Antimicrobial Agents 2005;26: 343-356.

Egert S., Rimbach G., Which Sources of Flavonoids:Complex Diets or Dietary Supplements?, Advances in Nutrition, vol.2, 2011, pp. 8-14

Furiga, A.; Lonvaud-Funel, A.; Badet, C. In vitro study of antioxidant capacity and antibacterial activity on oral anaerobes of a grape seed extract. Food Chem. 2009, 113, 1037-

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A52007DC0575Commission Of The European Communities, Communication From The Commission To The

European Parliament, The Council, The European Economic And Social Committee And The Committee of the Regions,Brussels, 10.10.2007

Korkina, L., Kostyuk, V.; de Luca, C.; Pastore, S. Plant phenylpropanoids as emerging anti-inflammatory agents.Mini Rev. Med. Chem. 2011, 11, 823-835

Park, J.; Park, J.H.; Suh, H.J.; Lee, I.C.; Koh, J.; Boo,Y.C. Effects of resveratrol, oxyresveratrol, and their acetylated derivatives on cellular melanogenesis. Arch. Dermatol.

Res. 2014, 306, 475-487.

Rosch, D.; Bergman, M,; Knorr, D.; Kroh, L.W. Structure antioxidadant efficiency relationships of phenoliccompounds and their contribution to antioxidant acticity of sea

buckthorn juice. J. Agric. Food Chem. 2003, 51, 4233-4239

Sema C., Baydar N.B Osman Sagdic O., Ozkan G., .,Determination of antibacterial effects and total phenolic contents of grape (Vitis vinifera L.) seed extracts, International

Journal of Food Science & Technology Volume 41, Issue 7

Sousa E.C., Athayde A.M, Beserra J.O., Selene Maia de MORAIS S.A., Alessandro de LIMA A., Clécio Galvão MARTINS C., et all, Chemical composition and bioactive

compounds of grape pomace (Vitis vinifera L.), Food Science and Technology, Food Sci. Technol, Campinas, 34(1):135-142, Jan.-Mar. 2014

Zhijing Y., Shavandi A.1, Harrison R., Bekhit A.E.,Characterization of Phenolic Compounds in Wine Lees, Antioxidants 2018, 7(4), 48

Downloads

Download data is not yet available.