ანოტაცია
თანამედროვე სამყაროში კვებასთან დაკავშირებული ჩვევების ცვლილებამ განაპირობა ისეთი ქრონიკული არაგადამდები დაავადებების ფართო გავრცელება, როგორიცაა დიაბეტი, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, სიმსუქნე, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებები და სიმსივნეები (2, 8). კვების მოდელის ცვლილება განსაკუთრებით სწრაფად მცირე და საშუალო შემოსავლის მქონე ქვეყნებში ხდება. საკვებში გაზრდილია დამატებული შაქრის შემცველობა, კერძოდ, ტკბილეულსა და ტკბილ სასმელებში, ასევე გაზრდილია მარილისა და რაფინირებული ნახშირწყლების მოხმარება. მოსახლეობა უფრო ხშირად იკვებება სახლის გარეთ.
წყაროები
1. Gebhardt SE, Thomas RG, United States Department of Agriculture (USDA), Nutritive value of foods, Home and Garden Bulletin N72, 2002.
2. Hawkes K, Popkin BM, Can the sustainable development goals reduce the burden of nutrition-related non-communicable diseases without truly addressing major food system reforms?, BMC Medicine, 2015, 13:143
3. Imamura F, Micha R, Khatibzadeh S, Fahimi S, Shi P, Powles J, et al. Dietaryquality among men and women in 187 countries in 1990 and 2010: a systematic assessment. Lancet Glob Health. 2015, 3:e132–42.
4. Lim SS, Vos T, Flaxman AD, Danaei G, Shibuya K, Adair-Rohani H, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012, 380:2224–60.
5. National Obesity Observatory, Review of dietary as- sessment methods in public health. Dietary assessment questionnaires, 2010.
6. Ng SW, Popkin BM. Time use and physical activity: a shift away from movement across the globe. Obes Rev. 2012, 13:659–80
7. Popkin BM, Adair LS, Ng SW. Global nutrition tran- sition and the pandemic of obesity in developing countries. Nutr Rev. 2012, 70:3–21.
8. Popkin B.M. The Shift in Stages of the Nutrition Transition in the Developing World Differs from Past Experiences!, Mal J Nutr 2002, 8(1): 109-124.
2. Hawkes K, Popkin BM, Can the sustainable development goals reduce the burden of nutrition-related non-communicable diseases without truly addressing major food system reforms?, BMC Medicine, 2015, 13:143
3. Imamura F, Micha R, Khatibzadeh S, Fahimi S, Shi P, Powles J, et al. Dietaryquality among men and women in 187 countries in 1990 and 2010: a systematic assessment. Lancet Glob Health. 2015, 3:e132–42.
4. Lim SS, Vos T, Flaxman AD, Danaei G, Shibuya K, Adair-Rohani H, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012, 380:2224–60.
5. National Obesity Observatory, Review of dietary as- sessment methods in public health. Dietary assessment questionnaires, 2010.
6. Ng SW, Popkin BM. Time use and physical activity: a shift away from movement across the globe. Obes Rev. 2012, 13:659–80
7. Popkin BM, Adair LS, Ng SW. Global nutrition tran- sition and the pandemic of obesity in developing countries. Nutr Rev. 2012, 70:3–21.
8. Popkin B.M. The Shift in Stages of the Nutrition Transition in the Developing World Differs from Past Experiences!, Mal J Nutr 2002, 8(1): 109-124.
Downloads
Download data is not yet available.
Metrics
Metrics Loading ...