ფაქტობრივი კვების, კვებითი სტატუსისა და კვებითი ქცევის შეფასება სტუდენტებში

ფაქტობრივი კვების, კვებითი სტატუსისა და კვებითი ქცევის შეფასება სტუდენტებში

ავტორები

  • ბელა ყურაშვილი თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი image/svg+xml
  • მარინა ციმაკურიძე თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი image/svg+xml
  • მაია ციმაკურიძე თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი image/svg+xml
  • ანა ბოჭორიშვილი თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი image/svg+xml
  • თეკლა შეყილაძე თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი image/svg+xml
  • ელენე ჩოჩია თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.52340/jecm.2025.01.22

საკვანძო სიტყვები:

nutrition, eating behaviors, students

ანოტაცია

კვლევის მიზანს წარმოადგენდა თსსუ-ის და თსუ-ის სტუდენტების კვებითი რეჟიმისა და რაციონის შესწავლა. კვლევა ეფუძნებოდა 28 სტუდენტის მონაცემებს, რომელთა კვებითი ქცევის შეფასება განხორციელდა სურსათის სიხშირის ანალიზის მეთოდით და 24 საათიანი აღწარმოების გამოყენებით. კვლევის შედეგებით დადგინდა, რომ სტუდენტთა 70%-ის კვებითი რეჟიმი არ შეესაბამება ჰიგიენურ ნორმებს. საკვებ რაციონში აღინიშნებოდა ცილოვანი და ცხიმოვანი პროდუქტების გადაჭარბებული მიღება, რაც ხელს უწყობდა მეტაბოლიზმის დარღვევას, ჭარბი წონისა და სიმსუქნის განვითარებას. სტუდენტთა 50% საკვების დიდ ნაწილს ღამის პერიოდში იღებდა, რაც კვებითი რეჟიმის დარღვევის მაჩვენებელია. კვლევით დადგინდა, რომ მიუხედავად ჯანსაღი კვების პრინციპების შესახებ სტუდენტების მიერ მიღებული აკადემიური განათლებისა, საკვლევ კონტინგენტში კვლავ შენარჩუნებულია კვებითი ქცევის პრობლემები. კვლევის შედეგები მიუთითებს საკითხის ირგვლივ აქტიური საინფორმაციო კამპანიების გატარების და პრევენციული ღონისძიებების დანერგვის აუცილებლობას ჯანსაღი კვებითი ჩვევების გასამყარებლად.

Downloads

Download data is not yet available.

წყაროები

Wardle, J., Haase, A. M., & Steptoe, A. (2004). Body image and weight control in young adults: International comparisons in university students from 22 countries. International Journal of Obesity, 28(5), 781-789

Vadeboncoeur, C., Townsend, N., & Foster, C. (2015). A meta-analysis of weight gain in first-year university students: Is freshman 15 a myth? BMC Obesity, 2, 22

Swinburn, B. A., Sacks, G., & Ravussin, E. (2009). Increased food energy supply is more than sufficient to explain the US epidemic of obesity. American Journal of Clinical Nutrition, 90(6), 1453-1456

WHO. (2023). Food and Nutrition for Adolescents

Larson, N., & Story, M. (2019). Food insecurity and weight status among U.S. youth. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 119(5), 817-829

Institute of Medicine. (2020). Dietary Intake and Health Outcomes in College Students

European Public Health Association. (2022). Dietary habits of university students across EU

World Obesity Federation. (2021). Obesity trends among young adults in the Netherlands

Kim, J., Park, S. (2022). Time constraints and dietary behavior among college students. Nutrition Research,45,109-18

ჩამოტვირთვები

გამოქვეყნებული

2025-02-28

როგორ უნდა ციტირება

ყურაშვილი ბ., ციმაკურიძე მ., ციმაკურიძე მ., ბოჭორიშვილი ა., შეყილაძე თ., & ჩოჩია ე. (2025). ფაქტობრივი კვების, კვებითი სტატუსისა და კვებითი ქცევის შეფასება სტუდენტებში. ექსპერიმენტული და კლინიკური მედიცინა, (1), 110–113. https://doi.org/10.52340/jecm.2025.01.22

გამოცემა

სექცია

Articles

ამ ავტორ(ებ)ის ყველაზე წაკითხვადი სტატიები

მსგავსი სტატიები

1 2 3 4 5 6 > >> 

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.

Loading...