მწვანე ჩაის გრანულების რეცეპტურა და ტექნოლოგია
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2022.07.30საკვანძო სიტყვები:
green tea, granules, production, technologyანოტაცია
ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით დაბალანსებული პროდუქციის წარმოებისას, ერთ-ერთ პრიორიტეტულ მცენარეულ ნედლეულს მწვანე ჩაის ფოთლები წარმოადგენს. განისაზღვრა მწვანე ჩაის დაწვრილმანებული ნედლეულის და მშრალი ექსტრაქტის გამოყენებით გრანულების რეცეპტურა - 1) მწვანე ჩაის დაწვრილმანებული ფოთლები – პვპ 5% წყლიანი ხსნარი (1:1); 2) მწვანე ჩაის მშრალი ექსტრაქტი – პვპ 5% სპირტიანი ხსნარი (96% ეთანოლში) (1:0,5); და გრანულების მიღების ტექნოლოგიები, რომლებიც მოიცავს შემდეგ სტადიებს: 1) დაწვრილმანება; გაცრა (≤1მმ ფრაქციის შერჩევა); საგრანულაციო აგენტის დამატება (0,5% პვპ წყლიანი ხსნარი); გრანულაცია (2მმ); შრობა (ტემპერატურა 40-50°С); სტანდარტიზაცია; დაფასოება, შეფუთვა, მარკირება. 2) ექსტრაქცია 1 (t 90°С, დრო 0,5სთ, თანაფარდობა 1:20); ფილტრაცია 1; ექსტრაქცია 2 (t 90°С, დრო 0,5სთ, თანაფარდობა1:20); ფილტრაცია 2; შერევა (ფილტრატი1+ფილტრატი 2); შესქელება; შრობა (60°С); საგრანულაციო აგენტის დამატება (0,5% პვპ სპირტიანი ხსნარი); გრანულაცია (2მმ); შრობა ოთახის ტემპერატურაზე; სტანდარტიზაცია; დაფასოება, შეფუთვა, მარკირება. ექსპერიმენტულად დადგინდა მიღებული გრანულების ტექნოლოგიური და ფიზიკურ-ქიმიური მახასიათებლები.
Downloads
წყაროები
Балакина М.В., Охотникова В.Ф. Гранулы как перспективная лекарственная форма // Сб. науч. трудов I-й Научно-практической конференции аспирантов и молодых ученых «Молодые ученые и фармация XXI века». М.:ВИЛАР. 2013. С. 12−14.
Senanayake SPJN. Green tea extract: Chemistry, antioxidant properties and food applications – A review. J Funct Foods, 2013
Fung KF, Zhang ZQ, Wong JWC, Wong MH: Aluminum andfluoride concentrations of the three tea varieties growing at Lan-tau Island, Hong Kong. 2003
Vayalil P. K., Mittal A., Hara Y. et al. Green tea polyphenols prevent UV light induced oxidative damage and matrix metalloproteinases expression in mouse skin. J Invest Dermatol 2004