ბაქტერიული ეტიოლოგიის საკვებისმიერი ტოქსიკოინფექციების გავრცელების თავისებურებები და პრევენციის შესაძლებლობები საქართველოში
PDF (English)

როგორ უნდა ციტირება

ვეფხვაძე ნ. V. N., ჩოკოშვილი ო. C. O., ხორბალაძე მ. K. M., ცხოვრებაძე ნ. T. N., & ქოჩორაძე თ. K. T. (2019). ბაქტერიული ეტიოლოგიის საკვებისმიერი ტოქსიკოინფექციების გავრცელების თავისებურებები და პრევენციის შესაძლებლობები საქართველოში. თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტის სამეცნიერო შრომათა კრებული, 49, 55–57. https://doi.org/10.52340/csw.2015.49.0.55-57

ანოტაცია

ბაქტერიული ეტიოლოგიის საკვებისმიერი ტოქსიკოინფექციები კვლავ მნიშვნელოვან პრობლემას წარმოადგენს  მსოფლიოს მრავალი ქვეყნისთვის (4, 5).  ჯანდაცვა. ჯანდაცვის ეს პრობლემა  განსაკუთრებით მწვავედ დგას განვითარებად ქვეყნებში, მათ შორის საქართველოშიც, რისი მიზეზიც უმთავრესად არადამაკმაყოფილებელი  სანიტარიულ- ჰიგიენური პირობებია (1, 3). უკანასკნელ წლებში საქართველოში შეინიშნება ნაწლავური ინფექციების და ბაქტერიული  ეტიოლოგიის საკვებისმიერი მოშხამვების მატების ტენდენცია, რაც დიარეული დაავადებების ეპიდაფეთქებების სახით ვლინდება (1, 2, 3).

https://doi.org/10.52340/csw.2015.49.0.55-57
PDF (English)

წყაროები

1. ბაქტერიული ეტიოლოგიის საკვებისმიერი ტოქსიკოინფექციები საქართველოში (2011-2013 წლები). დაავადებათა კონტროლის და საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ეროვნული ცენტრი. ეპიდემიოლოგიური ბიულეტენი, 2014, აპრილი, №4, ტ.18. http://www.ncdc.ge;
2. ეპიდემიოლოგიური ბიულეტინი - ნაწლავთა ინფექციები საქართველოში 2010-2013 წ.წ.;
3. “ჯანმრთელობის დაცვა – სტატისტიკური ცნობარი, საქართველო” 2010-2013 წლის გამოცემები;
4. Estimates of Foodborne Illness in the United States. http://www.cdc.gov/foodborneburden/index.html;
5. Fact sheets: Food safety. http://www.who.int/topics/ food_safety/factsheets/en.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...