მევენახეობაში დასაქმებულთა ჯანმრთლობაზე პესტიციდების ზემოქმედების რისკის შეფასება
საკვანძო სიტყვები:
Pesticides, human health, viticultureანოტაცია
პესტიციდების გამოყენება მევენახეობაში მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს მოსავლიანობას და პროდუქტის ხარისხს, მაგრამ უნდა გავითვალისწინოთ, რომ პესტიციდებს შეუძლიათ საფრთხე შეუქმნან ადამიანის ჯანმრთელობას. მევენახეობაში გამოყენებული პესტიციდების სპექტრი შეფასებულია მათი საფრთხის დონის მიხედვით, WHO და GHS / CLP საფრთხეების კლასიფიკაციის შესაბამისად. აღმოჩნდა, რომ მევენახეობაში გამოყენებული პესტიციდების წარმოდგენილი ასორტიმენტი, ჯანმო -ს საფრთხეების კლასიფიკაციის მიხედვით, მიეკუთვნება II, III, U კლასებს; GHS/CLP კლასიფიკაციის მიხედვით საშიშროების 3, 4, 5 კატეგორიად. პესტიციდების ჯანმრთელობის რისკების შესაფასებლად მევენახეებმა უნდა გაითვალისწინონ ექსპოზიციის პერიოდი და ექსპოზიციის დონე, პესტიციდის საშიშროების ხარისხი, აქტიური ინგრედიენტები და დანამატები, რომლებიც გამოიყენება ფორმულირებებში და მეტეოროლოგიური მახასიათებლები. შესაბამისი აღჭურვილობისა და პირადი დამცავი ტანსაცმლის გამოყენება, ასევე ყველა სიფრთხილის ზომები, რომლებიც საჭიროა პესტიციდების დამუშავების ყველა ეტაპზე, ასევე შეამცირებს პესტიციდების მავნე ზემოქმედებას.