ციტრუსის ეთერზეთების ანტიკანცეროგენული პოლიმეთოქსილირებული ფლავონების დაყოფა მაღალი წნევის სითხური ქრომატოგრაფიის მეთოდით
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2023.03.08საკვანძო სიტყვები:
citrus, essential oils, flavones, chromatographyანოტაცია
ციტრუსების ეთერზეთები მდიდარია სხვადასხვა ნაერთებით, მათ შორის არის პოლიმეთოქსილირებული ფლავონები. მანდარინის ეთერზეთში პოლიმეთოქსილირებული ფლავონის ტანგერეტინის ყველაზე დიდი რაოდენობაა, ფორთოხალში თითქმის თანაბრად არის წარმოდგენილი ნობილეტინი, ტეტრა-0-მეთილსკუტელარეინი, ჰეპტამეტოქსიფლავონი და ტანგერეტინი. ლიმონი და გრეიფრუტი უფრო ღარიბია პოლიმექსილირებული ფლავონების რაოდენობით, თუმცა მათში მეტია ჰიდროქსილირებული პოლიფენოლების რაოდენობა. შესაბამისად, მათი ანტიოქსიდანტური აქტივობა უფრო მაღალია, ვიდრე ფორთოხლის და მანდარინის ეთერზეთების.
Downloads
წყაროები
Haokip, S.W., Sheikh, K.A., Das, S. et al. Unraveling physicochemical profiles and bioactivities of citrus peel essential oils: a comprehensive review. European Food Research Technology (2023). https://doi.org/10.1007/s00217-023-04330-w)
Saini, R.K.; Ranjit, A.; Sharma, K.; Prasad, P.; Shang, X.; Gowda, K.G.M.; Keum, Y.-S. Bioactive Compounds of Citrus Fruits: A Review of Composition and Health Benefits of Carotenoids, Flavonoids, Limonoids, and Terpenes. Antioxidants 2022, 11, 239. https://doi.org/10.3390/ antiox11020239
Gao, Z.; Gao, W.; Zeng, S.L.; Li, P.; Liu, E.H. Chemical structures, bioactivities and molecular mechanisms of citrus polymethoxyflavones. J. Funct. Foods 2018, 40, 498–509.
I Gvilava , G Ormotsadze , I Chkhikvishvili , M Giorgobiani , Nina V Kipiani , T Sanikidze . Radioprotective Activity of Polymetoxy-lated Flavonoids of Citrus extract. Georgian Med News. 2018 Dec;(285):119-124.
P. J. Wiffen, B. Wee, S. Derry, R. F. Bell, and R. A. Moore, “Opioids for cancer pain - an overview of Cochrane reviews,” Cochrane Database of Systematic Reviews, vol. 7, Article ID CD012592, 2017.
S. K. Wattanapitayakul, L. Chularojmontri, A. Herunsalee, S. Charuchongkolwongse, S. Niumsakul, and J. A. Bauer, “Screening of antioxidants from medicinal plants for cardioprotective effect against doxorubicin toxicity,” Basic Clinical Pharmacology Toxicology, 2005; 96(1):80-87.
Tavberidze, V. (2017). Cancer control measures: raising awareness in Georgia, Georgia Today, 27.12.2017.
S. Gupta, F. Afaq, and H. Mukhtar, “Selective growth-inhibitory, cell-cycle deregulatory and apoptotic response of apigenin in normal versus human prostate carcinoma cells,” Biochemical and Biophysical Research Communications; 2001; 287(4):914-920.
V. Sharma, D. Kumar, K. Dev , A. Sourirajan. Anticancer activity of essential oils: Cell cycle perspective. South African Journal of Botany. June 2023; 157:641.
Чхиквишвили И.Д., Гогия Н.Н., Шалашвили А.Г. Состав комплекса полиметоксилированных флавонов кожуры плодов мандаринаУншиу. Прикладная биохимия и микробиология, 1993; 29(4):604-609.
Чхиквишвили И.Д., Куркин В.А., Первых Л.Н. Флавоноиды кожуры плодов Citrus unshiu. ХПС, 1994; 30:6.
Hao Fan, Qingli Wu James E. Simon, Shyi-Neng Lou, Chi-Tang Ho. Authenticity analysis of citrus essential oils by HPLC-UV-MS on oxygenated heterocyclic components. Journal of Food and Drug Analysis. 2015; 23:30-39.
Nino G. Dabrundashvili, Eka B. Kvaratskhelia, Maia Gagua, Ekaterine Maisuradze, Irakli Chkhikvishvili, Elene I. Zhuravliova, David G. Mikeladze. Nobiletin transiently increases the production of Nitric Oxide and changes the activity of Succinate Dehydrogenase in human blood lymphocytes. Journal of Food Biochemistry 2011; 35:638-649.
Yun-Yi Chen, Jiao-Jiao Liang, Deng-Liang Wang, Jie-Biao Chen, JinPing Cao, Yue Wang & Chong-De Sun (2022): Nobiletin as a chemopreventive natural product against cancer, a comprehensive review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, DOI: 10.1080/10408398.2022.2030297
El-Shaimaa A. Arafa, Noura T. Shurrab, and Manal A. Buabeid. Therapeutic Implications of a Polymethoxylated Flavone, Tangeretin, in the Management of Cancer via Modulation of Different Molecular Pathways Advances in Pharmacological and Pharmaceutical Sciences Volume 2021, Article ID 4709818, 15 pages https://doi.org/10.1155/2021/4709818
Andrzej L. Dawidowicz, Małgorzata Olszowy. Does antioxidant properties of the main component of essential oil reflect its antioxidant properties? The comparison of antioxidant properties of essential oils and their main components. Natural Product Research, 2014; 28(22):1952-1963.