OUTCOME OF BACTERIOLOGICAL LABORATORY EXAMINATION IN GEORGIA (BASED ON 2019-2022 MATERIALS)
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2022.07.24Keywords:
bacteriological laboratory, examination, GeorgiaAbstract
Microbial contamination is common public health risk related with food safety issue in the food market. Microbial contamination affects developed and developing countries as well in a bad way. In total, National food Agency has examined 4960 samples of foodstuffs between 2019 and 2022. Microbial contamination has been revealed in case of 642 samples. In 2021 and 2022 the cases of salmonella and brucella experienced an upward trend, however, the number of colibacters in water has been diminished. On the grounds of disadvantaged outcome of bacteriological laboratory research, we recommend comfortable controlling bodies to toughen hygiene monitoring of foodstuffs on all stages of production.
Downloads
References
ბ.ყურაშვილი, კვების ჰიგიენა. სახელმძღვანელო უმაღლესი სამედიცინო საგანმანათლებო პროგრამების სტუდენტებისათვის. თბილისი. 2019
საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის ბრძანება 2-107
სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2020 წლის პროგრამა https://nfa.gov.ge/Ge/FoodSafetyStatePrograms
სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2021 წლის პროგრამა
სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2022 წლის პროგრამა
სურსათის ეროვნული სააგენტოს მონიტორინგის შედეგები https://nfa.gov.ge/Ge/StateControl
კვლევა სურსათის მიკრობიოლოგიურ მაჩვენებლებზე. საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 10 ნოემბრის №581 დადგენილება.