საფერავის ღვინის, როგორც ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერების გამოყენების პერსპექტივა პურპროდუქტების წარმოებაში
DOI:
https://doi.org/10.52340/idw.2023.03საკვანძო სიტყვები:
ყურძნის წიპწის ფქვილი, საფერავი, ფენოლური ნაერთები, პური, ბიოლოგიური აქტივობაანოტაცია
ჩატარებულია ყურძნის წიპწის ფქვილით და საფერავით გამდიდრებულ პურში გადასული საერთო ფენოლების და ანტოციანების კვლევა. 20 მლ საფერავის დამატებისა საერთო ფენოლების რაოდენობამ შეადგინა 52 მგ/ლ, ანტოციანები არ დაფიქსირდა. 30 მლ საფერავის დამატებისას საერთო ფენოლების რაოდენობამ შეადგინა 103 მგ/ლ, ხოლო ანტოციანების რაოდენობა კი 15 მგ/ლ-ია. აღნიშნულ ნიმუშებში ღვინის დამატების ეფექტი ორგანოლეპტიკურად უფრო გამოისახა გემოს, სუნსა და ფერში, ვიდრე ღვინიდან გადასული ქიმიური პარამეტრების რაოდენობაში. თუმცა უნდა აღინიშნოს, რომ ანტოციანების გადმოსვლამ ღვინიდან პურში, პროდუქტს შესძინა ანტიოქსიდანტური კვებითი ღირებულება და გამოკვეთილი ტექნოლოგიური ღირსება. საფერავის ღვინიდან პურში გადასული ფენოლური ნაერთები, პურში შემავალი სხვა ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებთან ერთად განაპირობებენ პურის მაღალ ბიოლოგიურ აქტივობას და შესაბამისად, ფუნქციურ დანიშნულებას სამკურნალო-პროფილაქტიკური და პრევენციული თვალსაზრისით.
##plugins.generic.usageStats.downloads##
წყაროები
Betoret, Ester, Rosell, Cristina M. (2019) Enrichment of bread with fruits and vegetables: trends and strategies to increase 1 functionality. CEREAL CHEMISTRY Special Issue: Cereal Grains for Nutrition and Health Volume97, Issue1, Pages 9-19 https://doi.org/10.1002/cche.10204
Czubaszek, A.; Czaja, A.; Sokół-Ł˛etowska, A.; Kolniak-Ostek, J.; Kucharska, A.Z. (2021). Changes in Antioxidant Properties and Amounts of Bioactive Compounds during Simulated In Vitro Digestion of Wheat Bread Enriched with Plant Extracts. Molecules 2021, 26, 6292. https://doi.org/10.3390/ molecules 26206292
Elanidze, L. (2022). Enrichment of biologically active supplement with phenolic components of grapevine scrap extract. ISJ Theoretical & Applied Science, 11 (115), 642-647. Soi: http://s-o-i.org/1.1/TAS-11-115-50 Doi: https://dx.doi.org/10.15863/TAS Scopus ASCC: 1106.
Isaac Amoah, Carolyn Cairncross, Emmanuel Ofori Osei, Jacqueline Afua Yeboah,Jesse Charles Cobbinah, Elaine Rush (2022) Bioactive Properties of Bread Formulated with Plant‑based Functional Ingredients Before Consumption and Possible Links with Health Outcomes After Consumption‑ A Review Plant. Foods for Human Nutrition (2022) 77:329–339
Kanner J.,Frankel E., Grant R., German В., Kinsella JE.(1994). Natural Antioxidants in Grapes and wines. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1994; 42 (1): 64–69.
Maturité Phénolique (méthode Glories) , 1960.
Rodrigo Barbosa Monteiro CAVALCANTE1, Marcelo Antônio MORGANO, Maria Beatriz Abreu GLÓRIA, Maurisrael de Moura ROCHA, Marcos Antônio da Mota ARAÚJO, Regilda Saraiva dos Reis MOREIRA-ARAÚJO (2019) Mineral content, phenolic compounds and bioactive amines of cheese bread enriched with cowpea Food Sci. Technol, Campinas, 39(4): 843-849, Oct.-Dec. 2019 DOI:Dhttps://doi.org/10.1590/fst.11718
Thirumalaisamy Rathinavel, Bhuvaneswari Meganathan, Suresh Kumarasamy, Subramanian Ammashi, Selvankumar Thangaswamy, Yuvarajan Ragunathan, Srinivasan Palanisamy. (2021) Potential COVID-19 Drug from Natural Phenolic Compounds through In Silico Virtual Screening Approach. Biointerface Research in Applied Chemistry. 2021; 11(3):10161 – 10173. https://doi.org/10.33263/BRIAC113.1016110173
Tolve, R.; Simonato, B.; Rainero, G.; Bianchi, F.; Rizzi, C.; Cervini, M.; Giuberti, G. (2021) Wheat Bread Fortification by Grape Pomace Powder: Nutritional, Technological, Antioxidant, and Sensory Properties. Foods 2021, 10, 75. https://doi.org/ 10.3390/foods10010075
ელანიძე, ლ. (2019) ყურძნისეული წარმოშობის ბიოლოგიურად აქტიური კვებითი დანამატის „Georgian Vitae rimas XXI“ ტექნოლოგია. მონოგრაფია. გამომცემლობა „მერიდიანი“, თბილისი
ხოსიტაშვილი, თ. (2020) აბორიგენული და ინტროდუცირებული ვაზის ჯიშების წითელ ყურძენში ფენოლური სიმწიფის ინდექსის შესწავლა და გავლენა წითელი ღვინის ხარისხზე. მონოგრაფია. გამომცემლობა „ ჩოხი“. თბილისი.