საქართველოში მოზარდი გვარი ხახვის (ALLIUM) სახეობებში ფუროსტანული და ფლავონოიდური გლიკოზიდების რაოდენობრივი განსაზღვრა
PDF (English)

როგორ უნდა ციტირება

ჯგერენაია გ., ღვინიაშვილი ც., ფრედერიში მ., & მსხილაძე ლ. (2023). საქართველოში მოზარდი გვარი ხახვის (ALLIUM) სახეობებში ფუროსტანული და ფლავონოიდური გლიკოზიდების რაოდენობრივი განსაზღვრა . თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტის სამეცნიერო შრომათა კრებული, 56, 184–187. Retrieved from https://journals.4science.ge/index.php/CSW/article/view/2315

ანოტაცია

აღნიშნული კვლევა წარმოადგენს გვარი ხახვის (Allium) საქართველოში მოზარდ სახეობებში: Allium saxatile და Allium ponticum, ფლავონოიდური და ფუროსტანული გლიკოზიდების იდენტიფიკაციას და რაოდენობრივ განსაზღვრას. ფლავონოიდური და ფუროსტანული გლიკოზიდების იდენტიფიცირება მოხდა თხელფენოვანი ქრომატოგრაფიის (თფქ) გამოყენებით, რაოდენობრივი განსაზღვრა უი-სპექრტოფოტომეტრის გამოყენებით. თფქ-ზე პარა-დიმეთილამინობენზალდეჰიდის ხსნარით შესხურების შემდეგ, ფუროსტანული გლიკოზიდები გამომჟღავნდა მოწითალო-ვარდისფერი ლაქების სახით. ფლავონოიდები თფქ-ზე 2-ამინოეთილ დიფენილბორატის ხსნარის შესხურების შემდეგ, 366 ნმ ტალღის სიგრძეზე გამომჟღავდა მოყვითალო-მწვანე ლაქების სახით. უი-სპექრტოფოტომეტრით რაოდენობრივი განსაზღვრის შედეგად დადგინდა ფუროსტანული გლიკოზიდების შემცველობა  მცენარეულ ნედლეულში, რაც შეადგენს A. ponticum-ის შემთხვევაში 0.15%-ს, ხოლო A. saxatile-ს შემთხვეხაში _ 0.6%. საერთო ნაცარი შეადგენდა 4.9% A. ponticum-ის შემთხვევაში, ხოლო A. saxatile-ს შემთხვევაში - 8.1%. კვლევის განმავლობაში ასევე განისაზღვრა ფლავონოიდების შემცველობა ორივე მცენარის ჯამურ ექსტრაქტში და ფრაქციებში: A. saxatile- ჯამური ექსტრაქტის შემთხვევაში 11.07 ქვერცეტინის ექვივალენტი გ-ში, ხოლო ფრაქციებიდან ყველაზე მაღალი შემცველობით გამოირჩეოდა A. saxatile F2 (ელუირებული 50% მეთანოლით) ფრაქცია_21.49 ქე/გ კონცენტრაციით. ხოლო A. ponticum-ის შემთხვევაში მცენარეულ ნედლეულში ჯამური ფლავონოიდების შემცველობა იყო 13.08 ქე/გ, ხოლო ფრაქციებიდან ფლავონოიდების მაღალი მაჩვენებლით გამოირჩეოდა A. ponticum F3 (ელუირებული 100% მეთანოლით) ფრაქცია -16.28 ქე/გ. საკვლევ მცენარეულ ობიექტებზე კვლევების შედეგად მიღებული მონაცემები: ფლავონოიდური და ფუროსტანული გლიკოზიდების იდენტიფიკაცია და რაოდენობრივი განსაზღვრა, საერთო ნაცარის და ტენიანობის დადგენა დაედება საფუძვლად ნედლეულის სტანდარტიზაციას და კეთილხარისხოვნების შეფასებას.

PDF (English)

წყაროები

Registry-Migration.Gbif.Org, “GBIF Backbone Taxonomy.” GBIF Secretariat, 2021. doi: 10.15468/39OMEI.

R. Gagnidze, Vascular Plants of Georgia a nomenclatural Checklist, Institute of Botany. Tbilisi, Republic of Georgia, 2005.

R. Kamenetsky and H. D. Rabinowitch, “The Genus Allium: A Developmental and Horticultural Analysis,” in Horticultural Reviews, John Wiley & Sons, Ltd, 2006, pp. 329–378. doi: 10.1002/9780470767986.ch7.

M. Corzo-Martínez, N. Corzo, and M. Villamiel, “Biological properties of onions and garlic,” Trends Food Sci. Technol., vol. 18, no. 12, pp. 609–625, Dec. 2007, doi: 10.1016/j.tifs.2007.07.011.

ფანასკერტელი-ციციშვილი, კარაბადინი. თბილისი, Republic of Georgia: საბჭოთა საქართველო, 1978.

D. Bagrationi, Iadigar Daudi, Edition of Tbilisi University. Republic of Georgia, 1993.[7] Ž. Fredotoviæ and J. Puizina, “EDIBLE ALLIUM

SPECIES: CHEMICAL COMPOSITION, BIOLOGICAL ACTIVITY AND HEALTH EFFECTS,” Ital. J. Food Sci., vol. 31, no. 1, 2019, doi: 10.14674/IJFS-1221.

A. Takahashi and T. Ohnishi, “The significance of the study about the biological effects of solar ultraviolet radiation using the Exposed Facility on the International Space Station,” Uchu Seibutsu Kagaku, vol. 18, no. 4, pp. 255–260, Dec. 2004, doi: 10.2187/bss.18.255.

A. N. Panche, A. D. Diwan, and S. R. Chandra, “Flavonoids: an overview,” J. Nutr. Sci., vol. 5, p. e47, ed 2016, doi: 10.1017/jns.2016.41.

D. Sobolewska, K. Michalska, I. Podolak, and K. Grabowska, “Steroidal saponins from the genus Allium,” Phytochem. Rev., vol. 15, no. 1, pp. 1–35, Feb. 2016, doi:10.1007/s11101-014-9381-1.

A. Syarifah, R. Retnowati, and Soebiantoro, “Characterization of Secondary Metabolites Profile of Flavonoid from Salam Leaves (Eugenia polyantha) Using TLC and UVSpectrophotometry,” Pharm. Sci. Res., vol. 6, no. 3, Dec. 2019, doi: 10.7454/psr.v6i3.4219.

R. Singh, R. Sharma, P. Soren, G. Mal, and B. Singh, “Extraction and detection of saponin-enriched fractions from

different plants of North-western Himalayas, India,” J. Pharmacogn. Phytochem., vol. 8, no. 3, pp. 3817–3820, 2019.

G. Jgerenaia et al., “PHARMACOLOGICAL ASSESSMENT OF CONSTITUENTS OF SPECIES ALLIUM SAXATILE AND ALLIUM PONTICUM GROWING IN GEORGIA,” Exp. Clin. Med. Ga., Jun. 2022, doi: 10.52340/jecm.2022.06.04.

S. Aryal, M. K. Baniya, K. Danekhu, P. Kunwar, R. Gurung, and N. Koirala, “Total Phenolic Content, Flavonoid Content and Antioxidant Potential of Wild Vegetables from Western Nepal,” Plants Basel Switz., vol. 8, no. 4, p. E96, Apr. 2019, doi: 10.3390/plants8040096.

World Health Organization, “Quality control methods for herbal materials,” World Health Organization, 2011. Accessed: Oct. 12, 2022. [Online]. Available: https://apps.who.int/iris/handle/10665/44479

I. T, M. Y, S. Y, N. A, S. Y, and N. H, “Steroidal glycosides from Allium macleanii and A. senescens, and their inhibitory activity on tumour promoter-induced phospholipid metabolism of HeLa cells,” Phytochemistry, vol. 40, no. 2, Sep. 1995, doi: 10.1016/0031-9422(95)00223-t.

L. Mskhiladze et al., “Cytotoxic Steroidal Saponins from the Flowers of Allium leucanthum,” Molecules, vol. 13, no. 12, pp. 2925–2934, Nov. 2008, doi: 10.3390/molecules13122925.

A. Alam et al., “Allium vegetables: Traditional uses, phytoconstituents, and beneficial effects in inflammation and cancer,” Crit. Rev. Food Sci. Nutr., vol. 0, no. 0, pp. 1–35, Feb. 2022, doi: 10.1080/10408398.2022.2036094.

A. Wach, K. Pyrzyñska, and M. Biesaga, “Quercetin content in some food and herbal samples,” Food Chem.,vol. 100, no. 2, pp. 699–704, Jan. 2007, doi: 10.1016/ j.foodchem.2005.10.028.

Downloads

Download data is not yet available.