ანოტაცია
გაეროს 2002 წლის ანგარიშის თანახმად, რომელიც ეხებოდა ჯანდაცვის მდგომარეობას მსოფლიოში, სიკვდილის გამომწვევ რისკის ფაქტორებს მიეკუთვნება ხილისა და ბოსტნეულის მცირე წილი რაციონში. საკმარისი რაოდენობით ხილისა და ბოსტნეულის მიღება მსოფლიოში ყოველწლიურად გადაარჩენდა 1,7 მლნ. სიცოცხლეს. ჯანმოსა და FAO-ს ექსპერტების მოხსენების თანახმად, რომელიც ეხებოდა დიეტის, კვებისა და ქრონიკული დაავადებების პროფილაქტიკის საკითხებს, დადგინდა მოსახლეობის სრულფასოვანი კვების მიმართულებით ძირითადი სამიზნეები.
წყაროები
1. თ. დარსანია, საქართველოში კვების ნაციონალური პოლიტიკის ძირითადი ასპექტების კომპლექსური შესწავლა, დისერტაცია დოქტორის აკადემიური ხარისხის მოსაპოვებლად, თბილისი, 2013, 151.
2. Appleton KM., Dinella C., et al. Increasing vegetable intake: rationale and systematic review of published interventions. EurJNutr.2015/1 pubMed
3. Chatzianagnostou K., Del Turco S., et al. The Mediterranean lifestyle as a non-pharmacological and natural antioxidant for healthy aging. Antioxidants(Basel).2015/ 11;12;4(4):719-36. PubMed
4. Duran AS., Fernandez GE., et al. Food patterns associated with a healthy body weight in Chilean students of nutrition and dietetics. NutrHosp.2015/10;32(4):1780-5. PubMed
5. Lo YC., Wahlgvist Ml., Huang Yc., Lee Ms. Elderly Taiwaness who spend more on fruits and vegetables and less on animal-derived foods use less medical services and incur lower medical costs. BrJNutr, 2015/1;20:1-11. PubMed
6. Marra M., Costa G. Health inequalities and nutrition in itali during crisis times. EpidemiolPrev.2015/09.39(56):322-31
7. Rozowski N., Castillo V., et al. Nutritional status and biochemical markers of deficiency or exess of micronutrients in 4 to 14 year-old children: a critical review. NutrHosp.2015/12;32(6):2916-25. PubMed
8. US Department of Agriculture, US Department of Health and Human services, 2000; Agarwal S., 2000; JAmPharmAssoc (Wash) 2000.
9. www.who.int/detphisicalactivity/fruit
10. www.rg.ru
2. Appleton KM., Dinella C., et al. Increasing vegetable intake: rationale and systematic review of published interventions. EurJNutr.2015/1 pubMed
3. Chatzianagnostou K., Del Turco S., et al. The Mediterranean lifestyle as a non-pharmacological and natural antioxidant for healthy aging. Antioxidants(Basel).2015/ 11;12;4(4):719-36. PubMed
4. Duran AS., Fernandez GE., et al. Food patterns associated with a healthy body weight in Chilean students of nutrition and dietetics. NutrHosp.2015/10;32(4):1780-5. PubMed
5. Lo YC., Wahlgvist Ml., Huang Yc., Lee Ms. Elderly Taiwaness who spend more on fruits and vegetables and less on animal-derived foods use less medical services and incur lower medical costs. BrJNutr, 2015/1;20:1-11. PubMed
6. Marra M., Costa G. Health inequalities and nutrition in itali during crisis times. EpidemiolPrev.2015/09.39(56):322-31
7. Rozowski N., Castillo V., et al. Nutritional status and biochemical markers of deficiency or exess of micronutrients in 4 to 14 year-old children: a critical review. NutrHosp.2015/12;32(6):2916-25. PubMed
8. US Department of Agriculture, US Department of Health and Human services, 2000; Agarwal S., 2000; JAmPharmAssoc (Wash) 2000.
9. www.who.int/detphisicalactivity/fruit
10. www.rg.ru
Downloads
Download data is not yet available.
Metrics
Metrics Loading ...