Gastronomic Culture, Tourism and Its Significance in the Region of Ajara

Gastronomic Culture, Tourism and Its Significance in the Region of Ajara

Authors

  • Teona Zoidze Shota Rustaveli State University of Batumi

DOI:

https://doi.org/10.52340/gmg2023.01.001

Keywords:

Ajara, gastronomy, cuisine, dishes, borano, sinori, kaimaghi

Abstract

    This research integrates intercultural, economic, and tourism-related trends, emphasizing the significance of gastronomic traditions and their role in shaping regional identity. The article examines Ajara’s gastronomy as one of Georgia’s most distinctive tourism products. It highlights unique examples of Ajarian culinary heritage, including forgotten dishes and traditions. The conclusion presents a series of recommendations based on the findings.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Teona Zoidze, Shota Rustaveli State University of Batumi

Director, LEPL Ajara Museum

Assistant Professor, Shota Rustaveli State University of Batumi

References

ტრადიციული და კლასიკური კერძები. ქართული გემო. ბაკურ სულაკაურის გამომცემლობა. 2018 წ.პროექტის ხელმძღვანელები: ანა თურმანიძე, ანი ფხალაძე.

ი. სამსონია, ნ. ნოღაიდელი, 2009. ხალხური სამზარეულო.სამხრეთ-დასავლეთ საქართველოს ისტორიის ნარკვევები. აჭარა II. ბათუმი. გვ.421-424,

ვახუშტი. 1941. აღწერა სამეფო საქართველოსი. თბ.

ზ. ჭიჭინაძე. 1893. წერილი მაჭახლიდან. გაზ. „ივერია:, ,N 158.

ქართველი ხალხის ეთნოლოგიური ლექსიკონი. აჭარა. ბათუმი. 2019

სამხრეთ -დასავლეთ საქართველოს ისტორიის ნარკვევები.აჭარა ბათ.2009 წ.ტ.2

ბ. ჯორჯაძე, 1914 . ,,სრული სამზარეულო თბ.

თ. სახოკია, 1985 ,,მოგზაუერობანი’’ბათ.

,,ქართული სახალხო ეთნოლოგიური ლექსიკონი აჭარა თბ.2019 წ.

კულინარიული მოგზაურობა აჭარაში, ბათ. 2023 წ.

ლ.ალხაზიშვილი, 1945. ბუნება და ცხოვრება, თბ.

სსიპ აჭარის მუზეუმის ფონდები ხ/ფ N 6

სსიპ აჭარის მუზეუმის ფონდები ხ/ფ N 114

სსიპ აჭარის მუზეუმის ფონდები ხ/ფ N 1089

Khakhubia, N. et al. 2025. Advancing Rural Tourism in Adjara: Key Projects and Strategic Approaches. ESI Preprints OUCI+11esipreprints.org+11eujournal.org+11

Exploring Residents’ Perceptions towards Tourism Development: case of Adjara Mountain Area (2023) Sustainability journal MDPI+1OUCI+1

Khositashvili M. 2020. Adjara Tourism Industry in Terms of Sustainable Development Requirements. Yearbook of Kutaisi Ilia Chavchavadze Public Library esipreprints.org+8yearbook.openjournals.ge+8iem.ge+8

Katsitadze et al. (2025). Role of small and medium hotel development in sustainable tourism in mountainous Adjara. Goodwood Publishing dspace.tsu.ge

Ethnovisual Tourism Atlas in Adjara. DOAJ article doaj.org

Boyko et al. (2024). Georgian Gastronomic Tourism development and wine food pairing significance researchgate.net

Downloads

Published

2025-08-02

How to Cite

Zoidze, T. (2025). Gastronomic Culture, Tourism and Its Significance in the Region of Ajara. Museum and Globalization, 44–54. https://doi.org/10.52340/gmg2023.01.001

Issue

Section

Articles
Loading...