სავარაუდო საკვებისმიერი მოშხამვები საქართველოში და მათი პრევენციის თანამედროვე მეთოდები

სავარაუდო საკვებისმიერი მოშხამვები საქართველოში და მათი პრევენციის თანამედროვე მეთოდები

ავტორები

  • ეკა ელაშვილი
  • ლევან ბაიდოშვილი
  • ფიქრია შავრეშიანი
  • გიორგი მიქაძე
  • ზურაბ ჯაშაშვილი

საკვანძო სიტყვები:

Food poisoning, Prevention, Summer, Sanitary, Hygiene, Georgia

ანოტაცია

შესწავლილი და განხილულ იქნა საქართველოში ბოლო პერიოდში სავარაუდო საკვებისმიერი მოშხამვებით ავადობის დინამიკა, ტერიტორიული და ასაკობრივი განაწილება, სეზონურობა, ასევე 2016-2020 წლებში დაფიქსირებული ეპიდაფეთქებები. განხილულ პერიოდში სავარაუდო საკვებისმიერი მოშხამვები გავრცელებული იყო საქართველოს თითქმის ყველა რეგიონში, განსაკუთრებით მაღალი მაჩვენებლები აღინიშნებოდა: აჭარაში, გურიასა და სამეგრელო-ზემო სვანეთში. შემთხვევები ჭარბობდა 1-დან 14 წლამდე ასაკობრივ ჯგუფებში და ზაფხულის პერიოდში. ეპიდაფეთქებების დროს იდენტიფიცირებული გამომწვევი ძირითადად იყო S.aureus, ხოლო ინფექციის გადაცემის სავარაუდო რისკის ფაქტორები - მზა საკვები, სურსათი და სასმელი წყალი. სურსათის როლის ზრდა სავარაუდო საკვებისმიერი მოშხამვების გავრცელებაში მიგვანიშნებს სანიტარულ-ჰიგიენური ღონისძიებების გაძლიერების აუცილებლობაზე, წარმოების, გადამუშავების და დისტრიბუციის ეტაპზე.

Downloads

Download data is not yet available.

წყაროები

Augustin JCh., Kooh p., Bayeux Th. et.al Contribution of Foods and Poor Food-Handling Practices to the Burden of Foodborne Infectious Diseases in France. Pub.Med. Foods. 2020 9(11):1644.

Gould LH., Walsh KA., Vieira AR. et.al Surveillance for foodborne disease outbreaks - United States, 1998-2008. Pub.Med. MMWR. 2013 62(2):1-34.

Gould LH., Rosenblum I., Nicholas D. et al Contributing factors in restaurant-associated foodborne disease outbreaks, Food Net sites, 2006 and 2007. Pub.Med.J.Food Prot.2013. 76(11) 1824-8.

Kadariya JH., Smith TC., Thapaliya D. et.al Staphylococcus aureus and Staphylococcal Food-Borne Disease: An Ongoing Challenge in Public Health. Pub.Med. BioMed Research International 2014 (1):827965

Klingbeil F.D., Todd E.C., Prevention and Control of Foodborne Diseases in Middle-East North African Countries: Review of National Control Systems. Int J Environ Res Public Health. 2020. 17(1): 70

Todd E.C., Epidemiology of foodborne diseases: a worldwide review. Pub.Med. World Health Stat Q. 1997. 50(1-2):30-50.

ჩამოტვირთვები

გამოქვეყნებული

2021-10-19

როგორ უნდა ციტირება

ეკა ელაშვილი, ლევან ბაიდოშვილი, ფიქრია შავრეშიანი, გიორგი მიქაძე, & ზურაბ ჯაშაშვილი. (2021). სავარაუდო საკვებისმიერი მოშხამვები საქართველოში და მათი პრევენციის თანამედროვე მეთოდები. ექსპერიმენტული და კლინიკური მედიცინა, (5-6). Retrieved from https://journals.4science.ge/index.php/jecm/article/view/588

გამოცემა

სექცია

Articles

მსგავსი სტატიები

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.

Loading...