საქართველოში ეკოტურიზმისა და ღვინის ტურიზმის ხელშეწყობის სამედიცინო ეკოლოგიური ასპექტები
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2023.04.02საკვანძო სიტყვები:
Ecotourism, Wine tourism, Medical ecological aspects, Health promotion, Biodiversityანოტაცია
ეკოტურიზმისა და ღვინის ტურიზმის ხელშეწყობისას აუცილებელია გავითვალისწინოთ გაზრდილი ტურისტული აქტივობის ეკოლოგიური ზემოქმედება გარემოზე. აუცილებელია ეკოტურიზმის რაიონებში ვიზიტორთა ფრთხილად მართვა ველური ბუნების დეგრადაციის თავიდან ასაცილებლად. ასევე საჭიროა ნარჩენების პასუხისმგებლობით მართვა, განახლებადი ენერგიის გამოყენება და ტრანსპორტის გამონაბოლქვების მინიმუმამდე შემცირება.
ეკოტურიზმისა და ღვინის ტურიზმის ხელშეწყობა საქართველოში უნდა ეფუძნებოდეს როგორც სამედიცინო, ისე ეკოლოგიურ მოსაზრებებს. ეკოტურიზმი გვთავაზობს როგორც ფიზიკური, ასევე ფსიქიკური ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას. ღვინის ტურიზმი კი - პასუხისმგებლობით განხორციელებული პრაქტიკის შემთხვევაში - უზრუნველყოფს ჯანმრთელობის საერთო სარგებელს.
ტურიზმის სხვადასხვა ფორმების შესანარჩუნებლად საჭიროა ეკოლოგიური ცნობიერების ამაღლება, რათა უზრუნველყოფილი იქნას საქართველოს ბუნებრივი და კულტურული საგანძურის ხელუხლებლად შენახვა მომავალი თაობებისთვის.
Downloads
წყაროები
ბოსტოღანაშვილი ნ., კვანჭახაძე რ., თათარაშვილი ე., ცხოვრებაძე ი., ცხოვრებაძე ნ., მიკრობიოტის როლი ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებების განვითარებისა და მკურნალობის პროცესში, სპექტრი, 2022; 6:55-67.
ქრისტიან ბაუმგართნერი ლელა ხარტიშვილის მხარდაჭერით „საქართველოს ეკოტურიზმის სტრატეგია 2020-2030“, გერმანიის საერთაშორისო თანამშრომლობის საზოგადოება (GIZ), თბილისი, ნოემბერი 2020.
Goloshvili T., Vitamin and Antioxidant Composition in Grape Seeds and Pomace of Wine Grape Varieties Cultivated in Georgia after Fermentation and Distillation. Tbilisi, 2022.
Surguladze M.A., Bezhuashvili M.G., Impact of Wine technology on the variability of resveratrol and piceids in Saperavi (Vitis vinifera L.), Annals of Agrarian Science, 2017; 15:137-140.
Cordova A. C., Sumpio B. E., Polyphenols are medicine: Is it time to prescribe red wine for our patients? International Journal of Angiology, 2009; 18(3):111-117. DOI: 10.1055/s-0031-1278336.
De Lorimier A. A., Alcohol, wine, and health, The American Journal of Surgery, 2000; 180:357-361. DOI: 10.1016/s0002-9610(00)00486-4.
Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Expert Report 2018.
Feher J., Lugasi A., Antioxidant characteristics of a newly developed vermouth wine (Hung.), Orv Hetil., 2004; 145:2623-2627.
Hultman, M.; Kazeminia, A.; Ghasemi, V. Intention to visit and willingness to pay premium for ecotourism: The impact of attitude, materialism, and motivation. J. Bus. Res. 2015; 68:1854-186.
Mattivi F., Zulian Ch., Nicolini G., Valenti L., Wine, Biodiversity, Technology and Antioxidants, Annals of The New York Academy of Sciences, 2002, vol. 957, Is. 1, pp. 37-56.