სურსათის მიკრობიოლოგიური კვლევის შედეგების შეფასება საქართველოში (2019-2022 წლების მასალების მიხედვით)

სურსათის მიკრობიოლოგიური კვლევის შედეგების შეფასება საქართველოში (2019-2022 წლების მასალების მიხედვით)

ავტორები

  • ბელა ყურაშვილი
  • ცისანა სიფრაშვილი
  • ანა ბოჭორიშვილი
  • მაკა მაჩიტაძე

DOI:

https://doi.org/10.52340/jecm.2022.07.24

საკვანძო სიტყვები:

bacteriological laboratory, examination, Georgia

ანოტაცია

სურსათის უვნებლობის საკითხი განსაკუთრებით აქტუალურია როგორც განვითარებულ, ასევე განვითარებად ქვეყნებში. შესაბამისად ჩვენი კვლევა მიზნად ისახავდა შეგვეფასებინა მიკრობიოლოგიურ მაჩვენებლებზე, როგორც მზა, ასევე ბაზარზე განთავსებული სურსათი. კვლევა მოიცავდა 2019-2022 წლების მონაცემებს. სულ გამოკვლეულია 4960 ნიმუში, აქედან მიკრობიოლოგიური დარღვევა გამოვლინდა 642 ნიმუშში. შეგვიძლია დავასკვნათ, რომ ბრუცელისა და სალმონელის შემცველობა საკვებში მომატებულია 2021 და 2022 წლებში. ხოლო სასმელი წყლის შემთხვევაში აღინიშნება კოლიფორმების კლების ტენდენცია.

Downloads

Download data is not yet available.

წყაროები

ბ.ყურაშვილი, კვების ჰიგიენა. სახელმძღვანელო უმაღლესი სამედიცინო საგანმანათლებო პროგრამების სტუდენტებისათვის. თბილისი. 2019

საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის ბრძანება 2-107

სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2020 წლის პროგრამა https://nfa.gov.ge/Ge/FoodSafetyStatePrograms

სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2021 წლის პროგრამა

სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2022 წლის პროგრამა

სურსათის ეროვნული სააგენტოს მონიტორინგის შედეგები https://nfa.gov.ge/Ge/StateControl

კვლევა სურსათის მიკრობიოლოგიურ მაჩვენებლებზე. საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 10 ნოემბრის №581 დადგენილება.

ჩამოტვირთვები

გამოქვეყნებული

2022-10-27

როგორ უნდა ციტირება

ყურაშვილი ბ. ., სიფრაშვილი ც. ., ბოჭორიშვილი ა. ., & მაჩიტაძე მ. . (2022). სურსათის მიკრობიოლოგიური კვლევის შედეგების შეფასება საქართველოში (2019-2022 წლების მასალების მიხედვით). ექსპერიმენტული და კლინიკური მედიცინა, (7). https://doi.org/10.52340/jecm.2022.07.24

გამოცემა

სექცია

Articles

მსგავსი სტატიები

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.

Loading...