სურსათის მიკრობიოლოგიური კვლევის შედეგების შეფასება საქართველოში (2019-2022 წლების მასალების მიხედვით)
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2022.07.24საკვანძო სიტყვები:
bacteriological laboratory, examination, Georgiaანოტაცია
სურსათის უვნებლობის საკითხი განსაკუთრებით აქტუალურია როგორც განვითარებულ, ასევე განვითარებად ქვეყნებში. შესაბამისად ჩვენი კვლევა მიზნად ისახავდა შეგვეფასებინა მიკრობიოლოგიურ მაჩვენებლებზე, როგორც მზა, ასევე ბაზარზე განთავსებული სურსათი. კვლევა მოიცავდა 2019-2022 წლების მონაცემებს. სულ გამოკვლეულია 4960 ნიმუში, აქედან მიკრობიოლოგიური დარღვევა გამოვლინდა 642 ნიმუშში. შეგვიძლია დავასკვნათ, რომ ბრუცელისა და სალმონელის შემცველობა საკვებში მომატებულია 2021 და 2022 წლებში. ხოლო სასმელი წყლის შემთხვევაში აღინიშნება კოლიფორმების კლების ტენდენცია.
Downloads
წყაროები
ბ.ყურაშვილი, კვების ჰიგიენა. სახელმძღვანელო უმაღლესი სამედიცინო საგანმანათლებო პროგრამების სტუდენტებისათვის. თბილისი. 2019
საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის ბრძანება 2-107
სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2020 წლის პროგრამა https://nfa.gov.ge/Ge/FoodSafetyStatePrograms
სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2021 წლის პროგრამა
სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლის 2022 წლის პროგრამა
სურსათის ეროვნული სააგენტოს მონიტორინგის შედეგები https://nfa.gov.ge/Ge/StateControl
კვლევა სურსათის მიკრობიოლოგიურ მაჩვენებლებზე. საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 10 ნოემბრის №581 დადგენილება.