კლასიკური და ქვევრში დაყენებული ქართული ღვინის ანტიოქსიდანტური აქტივობის შეფასება ლუმინოლის ქემილუმინესცენციის მეთოდის გამოყენებით
DOI:
https://doi.org/10.52340/jecm.2025.02.23საკვანძო სიტყვები:
Free radicals, luminol, antioxidants, chemiluminescence, Georgian wine, total polyphenols and flavonoidsანოტაცია
ამ კვლევის ფარგლებში, ჩვენ გავზომეთ ღვინოში არსებული პოლიფენოლებისა და ფლავონოიდების კონცენტრაცია Folin Ciocalteu-სა და AlCl3-ის მეთოდების გამოყენებით და შევაფასეთ ანტიოქსიდანტური აქტივობა ლუმინოლის ქემილუმინესცენციის მეთოდით. ქვევრში დაძველებული ღვინოები ავლენენ პოლიფენოლებისა და ფლავონოიდების მაღალ დონეს. კლასიკურად დაყენებულ წითელ ღვინოში, საფერავში, ამ ნაერთების უფრო მეტი რაოდენობა იყო, ვიდრე ქვევრში დაყენებულ თეთრ ღვინოებში, როგორიცაა ქისი, ხიხვი და რქაწითელი. გამოიკვეთა კორელაცია პოლიფენოლების შემცველობასა და ანტიოქსიდანტურ აქტივობას შორის - მეტი პოლიფენოლის შემცველ ღვინოებს, როგორც წესი, უფრო მაღალი ანტიოქსიდანტური აქტივობა ჰქონდათ. თუმცა, ეს არ ეხებოდა კლასიკურად დაყენებულ ქისს, რომელსაც მეტი პოლიფენოლი ჰქონდა, მაგრამ უფრო დაბალი ანტიოქსიდანტური აქტივობა, ვიდრე რქაწითელს, რაც მიუთითებს ანტიოქსიდანტური ნაერთების ხარისხში არსებულ განსხვავებებზე.
საერთო ჯამში, შეიძლება ითქვას, რომ ქვევრსა და კლასიკურ ქართულ ღვინოში პოლიფენოლებისა და ფლავონოიდების საერთო კონცენტრაცია ნაწილობრივ კორელაციაშია მათ ანტიოქსიდანტურ აქტივობასთან.
Downloads
წყაროები
Qazi MA, Molvi KI. Free radicals and their management. Am J Pharm Health Res. 2018;6(4):2–3.
Nimse SB, Pal DK. Free radicals, natural antioxidants, and their reaction mechanisms. RSC Adv. 2015;5:2–6.
Floch M, Shinkaruk S, Darriet P, Pons A, Vallverdú-Queralt A, Boix N, Piqué E, Gómez Catalan J, Medina-Remon A, Sasot G, Mercader-Martí M, Llobet JM, Lamuela-Raventos RM, Zhao X, Jiang C. Wine analysis from grape to glass. Peer Reviewed J Termosci. 2016:2–8.
Gurgenidze L, Kanchaveli T, Ugrekhelidze V, Mamardashvili N, Kvartskhava G. Physical and chemical characteristics of wine, fermented from Georgian endemic varieties. Bull Georgian Natl Acad Sci. 2019;13(3):84–86.
Jimenez AM, Navas. Chemiluminescence methods (present and future). Researchgate.net. 2002; Vol. 53, Fasc. 1:64–75.
Bezzi, Siham, Sofia Loupassaki, Christos Petrakis, Panagiotis Kefalas, and Antony Calokerinos. "Evaluation of Peroxide Value of Olive Oil and Antioxidant Activity by Luminol Chemiluminescence." Talanta 77, no. 2 (December 15, 2008): 642–646.
Papadopoulos, K., T. Triantis, E. Yannakopoulou, A. Nikokavoura, and D. Dimotikali. "Comparative Studies on the Antioxidant Activity of Aqueous Extracts of Olive Oils and Seed Oils Using Chemiluminescence." Analytica Chimica Acta 494, no. 1–2 (October 8, 2003): 41–47.
Kupina S, Field C, Roman MC, Brunelle SL. Determination of total phenolic content using the Folin-C assay: single-laboratory validation, First Action 2017.13. J AOAC Int. 2019;102(1).
Liu H, Song Y, Zhang X. Determination of total flavonoids in leek by AlCl₃ colorimetric assay. Chem Eng Trans. 2017;59:1–3.
Shraim, Amjad M., Talaat A. Ahmed, Md Mizanur Rahman, and Yousef M. Hijji. "Determination of Total Flavonoid Content by Aluminum Chloride Assay: A Critical Evaluation." LWT 150 (October 2021): 111932.
