საქართველოში კულტივირებული სოიას იზოფლავონოიდების შემცველი ექსტრაქტის მიღების ტექნოლოგია
PDF (English)

როგორ უნდა ციტირება

ორჯონიკიძე მ., შენგელია ა., ლაგაზიძე დ., გეთია მ., & ბაკურიძე ა. (2023). საქართველოში კულტივირებული სოიას იზოფლავონოიდების შემცველი ექსტრაქტის მიღების ტექნოლოგია . თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტის სამეცნიერო შრომათა კრებული, 56, 117–119. Retrieved from https://journals.4science.ge/index.php/CSW/article/view/2292

ანოტაცია

მსოფლიოში მასიურად კულტივირებადი  მარცვლოვანი მცენარე სოიას (Glycine max) შემადგენლობაში შემავალი ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების მრავალფეროვნება განაპირობებს მის ფართო გამოყენებას სამკურნალო და კოსმეტიკურ საშუალებებში. ჩვენს მიერ, სამი სხვასხვა  მეთოდით,  მიღებულია საქართველოში კულტივირებული სოიოს ექსტრაქტების  ექსპერიმენტული ნიმუშები, რომლებშიც იდენტიფიცირებულია ბიოლოგიურად  აქტიური კომპონენტი “დაიძეინი”, რომლის კონცენტრაცია მესამე ექსტრაქტში არის მაქსიმალური და  5-6-ჯერ  აღემატება  პირველ ორ ექსტრაქტში მის კონცენტრაციას. დადგენილია, რომ ულტრაბგერითი ექსტრაქციის მეთოდი უზრუნველყოფს დაიძეინის სწრაფ და მაქსიმალურ  გამოწვლილვას.

PDF (English)

წყაროები

ქართული საბჭოთა ენციკლოპედია, ტ. 9, თბ., 1985, გვ. 450 2. agronius.ji, ttps://agronews.ge/soia-jishebi-mov-la-moqhvanis-teqnologia/

USDA Database for the Isoflavone Content of Selected Foods, Release 2.0, September 2008

Ïåòèáñêàÿ Â. Ñ. Ñîÿ: õèìè÷åñêèé ñîñòàâ è èñïîëüçîâàíèå, Ïîä ðåäàêöèåé àêàäåìèêà ÐÀÍ,ä-ðà ñ.-õ. íàóê Â.Ì. Ëóêîìöà, 2012, 432 ñ. ISBN978-5-7992-0733-5

Òþðèíà Ë.Å., Òàáàêîâ Í.À., Èñïîëüçîâàíèå è ïåðåðàáîòêà ñîè, Êðàñíîÿð. ãîñ. àãðàð. óí-ò.,2008, 90 ñ.

Êó÷åðåíêî Ëèäèÿ Àëåêñàíäðîâíà,Áèîõèìè÷åñêàÿ õàðàêòåðèñòèêà ñåìÿí ñîè ñ öåëüþ èõ èñïîëüçîâàíèÿ ïðè ïðîèçâîäñòâå ïèùåâûõ ïðîäóêòîâ ñ ôóíêöèîíàëüíûìè

ñâîéñòâàìè, äèññåðòàöèÿ êàíäèäàò òåõíè÷åñêèõ íàóê, Ìîñêâà,2009

Køížová L, Dadáková K, Kašparovská J, Kašparovský T. Isoflavones. Molecules. 2019 Mar 19;24(6):1076. doi:10.3390/molecules24061076. PMID: 30893792;

Messina, M. Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients 2016, 8, 754.https://doi.org/10.3390/nu8120754

Miadokova Eva, “Isoflavonoids – an overview of their biological activities and potential health benefits.”, j. Interdisciplinary toxicology vol. 2,4 (2009) p. 211-8. doi:10.2478/v10102-009-0021-39. D.A.Shutt & P.I.Ñîõ, 1972, J. Endocrinol,52, 299-310. PMID: 21217857

Nomura A., Henderson B E., Lee J., Breast cancer and diet among the Japanese in Hawaii, The American Journal of Clinical Nutrition , PMID: 717275 , 31.11.2020

სახელმწიფო ფარმაკოპეა , ტ.2, თბ. 2003

Soybean extract, method of its preparation and pharmaceutical composition

U.S. Pat. No. US4428876A, Process for isolating saponins and flavonoids from leguminous plants

J P 3883018B2, Method for producing isoflavone compound.

Mitani K, Narimatsu S, Kataoka H. Determination of daidzein and genistein in soybean foods by automated online in-tube solid-phase microextraction coupled to high-performance liquid chromatography. J Chromatogr A. 2003 Feb

;986(2):169-77. PMID: 12597624.

Downloads

Download data is not yet available.