შავი ქლიავის ჩირით გამდიდრებული პურის ფიზიკურ-ქიმიური და ორგანოლეპტიკური მაჩვენებლების შესწავლა
DOI:
https://doi.org/10.52340/tuw.2024.37.01.03საკვანძო სიტყვები:
პური, შავი ქლიავის ჩირი, ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებები, ენერგეტიკული ღირებულებაანოტაცია
ჩატარებულია სტანდარტული ტექნოლოგიით გამომცხვარი პურის და შავი ქლიავის ჩირით გამდიდრებული პურის ფიზიკურ ქიმიური პარამეტრების კვლევა და ორგანოლეპტიკური მაჩვენებლების შესწავლა. კვლევის შედეგებმა აჩვენა, რომ შავი ქლიავის ჩირის გამოყენება გავლენას ახდენს პურის გულის მჟავიანობაზე, ტენიანობასა და ფორიანობაზე, ასევე ცილების, ცხიმებისა და ნახშირწყლების შემცველობაზე. მზა პროდუქტის ენერგეტიკულმა ღირებულებამ შეადგინა 237,65 კკალ. პური გამდიდრებული შავი ქლიავის ჩირით გამოირჩევა არა მარტო საგემოვნო თვისებებით და პიკანტურობით, არამედ სხვადასხვა ბუნებრივი ინგრედიენტებისგან მომზადებულ პროდუქტში შემავალი ბიოლოგიურად აქტიური ნითიერებები, ერთად განაპირობებს საბოლოო პროდუქტის მაღალ კვებით ღირებულებას და შესაბამისად, ფუნქციურ დანიშნულებას სამკურნალო-პროფილაქტიკური და პრევენციული თვალსაზრისით.
##plugins.generic.usageStats.downloads##
წყაროები
Acipa, A., Kamatenesi-Mugish, M. and Oryem-Origa, H. (2013) Nutritional Profile of some Selected Food Plants of Otwaland Ngai Sub Counties, Oyam District, Northern Uganda. African Journal of Food, Agriculture and Nutritional Development, 13, 7428-7451.
Agbede JO, Ibitoye AA. (2007) Chemical composition of black plum (Vitex doniana): An under-utilized fruit. J Food, Agric Environ 2007; 5: 95-96
Ajenifujah-Solebo SO and JO Aina (2011) PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES AND SENSORY EVALUATION OF JAM MADE FROM BLACK-PLUM FRUIT (Vitex doniana) African Jurnal of food, Agriculture, Nutrition and Development (AJFAND), Volume 11No.3 May 2011
Cacak-Pietrzak, G.; Dziki, D.; Gawlik-Dziki, U.; Parol-Nadłonek, N.; Kalisz, S.; Krajewska, A.; St. epniewska, S. (2023) Wheat Bread Enriched with Black Chokeberry (Aronia melanocarpa L. Pomace: Physicochemical Properties and Sensory Evaluation. Appl. Sci. 2023, 13, 6936. https://doi.org/ 10.3390/app13126936
Chang R.-Ch., Li Ch.-Y., Shiau S.-Y. (2015): Physico-chemical and sensory properties of bread enriched with lemon pomace fiber. Czech J. Food Sci., 33: 180–185.
Elanidze Lali; Khositashvili Tea (2023) THE PERSPECTIVE OF THE USE OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES OF GRAPES IN THE PRODUCTION OF BREAD PRODUCTS. Collection of materials of the international conference "Food and Feed Technologies”, p. 25-27, Odesa, Ukraine, УДК 663/664
Koba Fatou Traore, Kisselmina Youssouf Kone, Amédée Pascal Ahi, Doudjo Soro, Nogbou Emmanuel Assidjo and Marianne Sindic (2022) Nutritional and Antioxidant Values of the Black Plum (Vitex doniana) Prunus, Recent Advances, Edited by Ayzin Kuden, PUBLISHED: 06 JULY 2022
M. STACEWICZ-SAPUNTZAKIS (2013) Dried Plums and Their Products: Composition and Health Effects–An Updated Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53:1277–1302 (2013) Copyright C©© Taylor and Francis Group, LLC ISSN: 1040-8398 / 1549-7852 online DOI: 10.1080/10408398.2011.563880
Soro KH, Youssouf KK, David AK, et al. (2018) Caractérisation Biochimique De La Pulpe des Fruits Du Prunier Noir (Vitex Doniana) De La Côte d’Ivoire. Eur Sci J 2018; 14: 252-270
Vunchi MA, Umar AN, King MA, et al. Proximate, Vitamins and Mineral Composition of Vitex doniana (black plum) Fruit Pulp. Niger J Basic Appl Sci 2011; 19: 97-101

