Different Semantic Features of Verbs Denoting „Eating“
DOI:
https://doi.org/10.52340/idw.2025.35Keywords:
Georgian discourse, differential semantic components, cognitive meaning, connotationAbstract
The group of Georgian verbs denoting „eating“ is quite abundant. There is also a wide variety of differential semantic components revealed through the observation of these lexemes. The abundance of verbs under discussion is determined by various factors, primarily, extralinguistic ones. For example, the cognitive meaning of the verb „to eat“ (ჭამს) implies a sequence of several actions placing food into the mouth, chewing, and swallowing. Each of these can be expressed by a number of different lexemes.
In literary Georgian and dialects, verbs expressing the act of eating not only denote the action itself but also convey additional nuances: the amount of food consumed (small, large); physical properties of the food (solid, liquid); taste characteristics (sweetness, deliciousness); desirability of the food; time of consumption (verbs derived from nouns denoting specific mealtimes); manner of eating (eating quickly, messily, noisily, or secretly); the speaker's respectful or disrespectful attitude toward the subject of the action, including: polite verbs used in formal communication related to offering or receiving food, derogatory verb forms used in informal discourse.
Within the group under discussion, verbs denoting gluttonous eating outnumber all others. Greed, as a universally recognized vice, is also regarded by Georgians as an evil and undesirable trait. In the context of food consumption, gluttony and gourmandizing are considered by Orthodox Christians not only as sins, but also as the root of other sins. Alongside folk knowledge about the harm of overeating, there is religious significance of overeating that has generated semiotic density in the Georgian discourse surrounding the expression of „gluttony“, giving these verbs a distinctly negative connotation.
Downloads
References
აბულაძე, ი. (1973). ძველი ქართული ენის ლექსიკონი, მასალები, თბილისი: მეცნიერება.
აფრიდონიძე, შ. (2009). ჩვენი ენა ქართული, თბილისი: ბაკურ სულაკაურის გამომცემლობა.
ბეროზაშვილი თ., მესხიშვილი მ., ნოზაძე ლ. (1981). ქართლური დიალექტის ლექსიკონი, მასალები,
თბილისი: მეცნიერება.
გერსამია რ., კიკვიძე,ზ., ლომია მ., მამისეიშვილი ნ., საღლიანი მ. (2016). ფონოსემანტიკური ლექსიკა
ქართველურ ენებში, თბილისი.
თოფურია ვ., გიგინეიშვილი ივ. (1998). ქართული ენის ორთოგრაფიული ლექსიკონი, მეორე შევსებული
გამოცემა, თბილისი: განათლება.
კობახიძე, ა. (1987). რაჭული დიალექტის ლექსიკონი, მასალები, თბილისი: მეცნიერება.
მენთეშაშვილი, ს. (1943). ქართველურ ენათა ლექსიკა, II, ქიზიყური ლექსიკონი, თბილისი:
საქართველოს სსრ მეცნიერებათა აკადემიის გამომცემლობა.
ომიაძე, ს. (2019). „ნაყროვანების“ ენობრივი ობიექტივაციისათვის ქართულ დისკურსში, თსუ არნ.
ჩიქობავას სახელობის ენათმეცნიერების ინსტიტუტის 78-ე სამეცნიერო სესიის მასალები, 20-22, თბილისი: თსუ გამომცემლობა.
ომიაძე, ს. (2020). „შუშანიკის წამებაში“ დადასტურებულ ჭამის ველის ერთეულთა ფორმობრივ-
სემანტიკური ტრანსფორმაცია, თსუ ჰუმანიტარულ მეცნიერებათა ფაკულტეტის XIV საფაკულტეტო სამეცნიერო კონფერენციის (მიძღვნილი აკადემიკოს ოთარ ლორთქიფანიძის დაბადებიდან 90 წლისთავისადმი) თეზისები, 95-97 თბილისი: თსუ გამომცემლობა.
ქეგლი (1950-1964). ქართული ენის განმარტებითი ლექსიკონი, რვატომეული, პროფ. არნ. ჩიქობავას
საერთო რედაქციით, თბილისი: საქართველოს სსრ მეცნიერებათა აკადემიის გამომცემლობა.
ქეგლი (2010). ქართული ენის განმარტებითი ლექსიკონი, ახალი რედაქცია, ტ. II, თბილისი: მერიდიანი.
შანიძე, ა. (1973). ქართული ენის გრამატიკის საფუძვლები, I მორფოლოგია, მეორე გამოცემა, თბილისი:
თსუ გამომცემლობა.
შანიძე, ა. (1984). მთის კილოთა ლექსიკონი, თხზულებანი, ტ. I, 274-476, თბილისი: მეცნიერება.


