EPIDEMIOLOGICAL CHARACTERISTICS AND PREVENTION POSSIBILITIES OF BACTERIAL FOOD POISONINGS IN GEORGIA
PDF

How to Cite

ვეფხვაძე ნ. V. N., ჩოკოშვილი ო. C. O., ხორბალაძე მ. K. M., ცხოვრებაძე ნ. T. N., & ქოჩორაძე თ. K. T. (2019). EPIDEMIOLOGICAL CHARACTERISTICS AND PREVENTION POSSIBILITIES OF BACTERIAL FOOD POISONINGS IN GEORGIA. Collection of Scientific Works of Tbilisi State Medical University, 49, 55–57. https://doi.org/10.52340/csw.2015.49.0.55-57

Abstract

Characteristics of bacterial food poisonings’ distribution in Georgia have been studied and provide recommendations for their prevention. Data analysis revealed that the number of bacterial food poisonings and diarrheal diseases increased dramatically in Georgia during  the last 5 years. Around 95-98 % of registered cases were food poisonings with possible bacterial etiology and  the remaining cases were Botulism, Salmonellosis and Shigellosis. Annually more than 10 outbreaks of bacterial food poisonings and diarrheal diseases are registered in Georgia. To prevent bacterial food poisoning and diarrheal diseases,  we recommend ensuring high quality epidemiological research and laboratory diagnosis of bacterial food poisonings  in Georgia as well as establishing and increasing monitoring of quality of drinking water and food products.  

https://doi.org/10.52340/csw.2015.49.0.55-57
PDF

References

1. ბაქტერიული ეტიოლოგიის საკვებისმიერი ტოქსიკოინფექციები საქართველოში (2011-2013 წლები). დაავადებათა კონტროლის და საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ეროვნული ცენტრი. ეპიდემიოლოგიური ბიულეტენი, 2014, აპრილი, №4, ტ.18. http://www.ncdc.ge;
2. ეპიდემიოლოგიური ბიულეტინი - ნაწლავთა ინფექციები საქართველოში 2010-2013 წ.წ.;
3. “ჯანმრთელობის დაცვა – სტატისტიკური ცნობარი, საქართველო” 2010-2013 წლის გამოცემები;
4. Estimates of Foodborne Illness in the United States. http://www.cdc.gov/foodborneburden/index.html;
5. Fact sheets: Food safety. http://www.who.int/topics/ food_safety/factsheets/en.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...