მევენახეობაში დასაქმებულთა ჯანმრთლობაზე პესტიციდების ზემოქმედების რისკის შეფასება

მევენახეობაში დასაქმებულთა ჯანმრთლობაზე პესტიციდების ზემოქმედების რისკის შეფასება

ავტორები

  • ინგა ღვინერია
  • მანანა ჟურული
  • თამარ ონიანი
  • მარიამ თურმანაული
  • ოლღა ღვაბერიძე

საკვანძო სიტყვები:

Pesticides, human health, viticulture

ანოტაცია

პესტიციდების გამოყენება მევენახეობაში მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს მოსავლიანობას და პროდუქტის ხარისხს, მაგრამ უნდა გავითვალისწინოთ, რომ პესტიციდებს შეუძლიათ საფრთხე შეუქმნან ადამიანის ჯანმრთელობას. მევენახეობაში გამოყენებული პესტიციდების სპექტრი შეფასებულია მათი საფრთხის დონის მიხედვით, WHO და GHS / CLP საფრთხეების კლასიფიკაციის შესაბამისად. აღმოჩნდა, რომ მევენახეობაში გამოყენებული პესტიციდების წარმოდგენილი ასორტიმენტი, ჯანმო -ს საფრთხეების კლასიფიკაციის მიხედვით, მიეკუთვნება II, III, U კლასებს; GHS/CLP კლასიფიკაციის მიხედვით საშიშროების 3, 4, 5 კატეგორიად. პესტიციდების ჯანმრთელობის რისკების შესაფასებლად მევენახეებმა უნდა გაითვალისწინონ ექსპოზიციის პერიოდი და ექსპოზიციის დონე, პესტიციდის საშიშროების ხარისხი, აქტიური ინგრედიენტები და დანამატები, რომლებიც გამოიყენება ფორმულირებებში და მეტეოროლოგიური მახასიათებლები. შესაბამისი აღჭურვილობისა და პირადი დამცავი ტანსაცმლის გამოყენება, ასევე ყველა სიფრთხილის ზომები, რომლებიც საჭიროა პესტიციდების დამუშავების ყველა ეტაპზე, ასევე შეამცირებს პესტიციდების მავნე ზემოქმედებას.

Downloads

Download data is not yet available.

ჩამოტვირთვები

გამოქვეყნებული

2021-10-19

როგორ უნდა ციტირება

ღვინერია ი., ჟურული მ., ონიანი თ., თურმანაული მ., & ღვაბერიძე ო. (2021). მევენახეობაში დასაქმებულთა ჯანმრთლობაზე პესტიციდების ზემოქმედების რისკის შეფასება. ექსპერიმენტული და კლინიკური მედიცინა, (5-6), 130–134. Retrieved from https://journals.4science.ge/index.php/jecm/article/view/601

გამოცემა

სექცია

Articles

ამ ავტორ(ებ)ის ყველაზე წაკითხვადი სტატიები

მსგავსი სტატიები

<< < 13 14 15 16 17 18 

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.

Loading...