პროფესიული ჯანმრთელობის რისკები ღვინის წარმოებაში

პროფესიული ჯანმრთელობის რისკები ღვინის წარმოებაში

ავტორები

  • რუსუდან ჯავახაძე ნ. მახვილაძის სახ. შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • ხათუნა ჩიგოგიძე ნ. მახვილაძის სახ. შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • ნანა ხატიაშვილი ნ. მახვილაძის სახ. შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • ხათუნა შუბლაძე ნ. მახვილაძის სახ. შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი
  • ოლღა ღვაბერიძე ნ. მახვილაძის სახ. შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტი

DOI:

https://doi.org/10.52340/jecm.2023.04.31

საკვანძო სიტყვები:

Occupational health risks in wine industry

ანოტაცია

უძველესი დროიდან ადამიანები ეწევიან მევენახეობა - მეღვინეობას. ამ სფეროს დიდ ყურადღებას უთმობენ სხვადასხვა მიმართულებით მოღვაწე მეცნიერები. კვლევის მიზანია ღვინის წარმოებაში გამოყენებული ქიმიური ნივთიერებების მავნე ზემოქმედების შესწავლა დასაქმებულთა ჯანმრთელობის მდგომარეობაზე და შრომის პირობებზე. ნ.მახვილაძის სახელობის შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტში სხვადასხვა წლებში მიმდინარეობდა საქართველოს მევენახეობასა და მეღვინეობაში დასაქმებულთა შრომის პირობებზე და ჯანმრთელობის მდგომარეობაზე, გამოყენებული სხვადასხვა პესტიციდების კომპლექსის კომბინირებული მოქმედების შესწავლა. დეტალურად იყო შესწავლილი დასაქმებულთა შრომის პირობები, ძირითადად, მიკროკლიმატის მაჩვენებლები (ჰაერის ტემპერატურა, ტენიანობა, ჰაერის მოძრაობის სიჩქარე); ორგანიზმის ფიზიოლოგიური ცვლილებები; ჯანმრთელობის მდგომარეობის მხრივ, შესწავლილი იყო დასაქმებულთა გულ-სისხლძარღვთა, ნერვული, შინაგანი ორგანოების, შარდ-გამომყოფი სისტემების ფუნქციური მდგომარეობა, პერიფერიული სისხლის მორფოლოგია, შარდის ანალიზი, ეკგ, კაპილაროსკოპია, კანის ტემპერატურა, სისხლის ბიოქიმიური შემადგენლობა, გარეგანი სუნთქვის ფუნქცია, რენტგენოგრაფიული კვლევები. ჩატარებული კვლევების საფუძველზე შემუშავდა შესაბამისი დასკვნები და რეკომენდაციები.

Downloads

Download data is not yet available.

წყაროები

სააკაძე ვ. „პროფესიული დაავადებები“, სახელმძღვანელო, თბილისი, 2000წ., 503-545.

შრომის პირობების ჰიგიენური კლასიფიკაცია საწარმოო გარემო ფაქტორებისა და სამუშაოს მავნეობისა და საშიშროების მიხედვით. შრომის, ჯანმრთელობისა და სოციალური დაცვის მინისტრის ბრძანება #147/6, საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე #69, 2007წ.

პროფესიული რისკ-ფაქტორების ჰიგიენური, ეპიდემიოლოგიური, კლინიკური და ტოქსიკოლოგიური კვლევის შედეგები ღვინის წარმოებაში. ნ. მახვილაძის სახ. შრომის მედიცინისა და ეკოლოგიის ს/კ ინსტიტუტის ანგარიში, 2019.

С. Г. Акопова-Тетрадзе. Гигиеническая характеристика микроклимата при опрыскивании виноградников и цитрусовых плантаций. Сборник трудов НИИ гигиены труда и профзаболеваний им Н.И.Махвиладзе. «Влияние пестицидов на организм», 1980, том 18, 27-29.

С. Г. Акопова-Тетрадзе, Г.Д. Расулзаде-Кверенчхиладзе, И.А. Цхададзе. Состояние микроклиматических условий в теплицах и их влияние на особенности физиологических реакций организма рабочих. Сборник трудов НИИ гигиены труда и профзаболеваний им Н.И.Махвиладзе, 1978, том 18, часть 2, 22-27.

В.И.Вашакидзе, В.К.Гогебашвили и др. Мутагенный эффект комплексов пестицидов, исследуемых в тепличных хозяйствах, виноградарстве и цитрусоводстве. Сборник трудов НИИ гигиены труда и профзаболеваний им Н.И.Махвиладзе, «Влияние пестицидов на организм», 1980, том18, 97-107.

Р.П. Манджавидзе, О.Ш. Джангавадзе, А.А.Хавтаси и др. Гигиена труда и состояние здоровья виноградарей Грузии. Сборник трудов НИИ гигиены труда и профзаболеваний им Н.И.Махвиладзе, «Влияние пестицидов на организм», 1980, том 18, 56-61.

Р.П. Манджавидзе, Г.В. Кацитадзе, Г.Д.Могеладзе. Состояние здоровья виноградарей Грузии, контактирующих с различными комплексами пестицидов. Сборник трудов НИИ гигиены труда и профзаболеваний им Н.И.Махвиладзе, 1978, том 18, часть 2, 166-170.

О.В. Остапенко. Хронические заболевания работников виноделия. Академия биоресурсов и природопользования КФУ имени В.И. Вернадского, сборник трудов, 395-397.

Youakim, S. Occupational health risks of wine industry workers. BrColomb. Med. J. 2006; 48: 386-91.

ჩამოტვირთვები

გამოქვეყნებული

2023-11-27

როგორ უნდა ციტირება

ჯავახაძე რ., ჩიგოგიძე ხ., ხატიაშვილი ნ., შუბლაძე ხ., & ღვაბერიძე ო. (2023). პროფესიული ჯანმრთელობის რისკები ღვინის წარმოებაში. ექსპერიმენტული და კლინიკური მედიცინა, (4), 141–145. https://doi.org/10.52340/jecm.2023.04.31

გამოცემა

სექცია

Articles

ამ ავტორ(ებ)ის ყველაზე წაკითხვადი სტატიები

მსგავსი სტატიები

<< < 11 12 13 14 15 16 

თქვენ ასევე შეგიძლიათ მსგავსი სტატიების გაფართოებული ძიების დაწყება ამ სტატიისათვის.

Loading...